ZAČÍNAME STAVAŤ, KAPITOLA 3

 
 Právoplatné stavebné povolenie v rukách, zhotoviteľ prvej etapy vybratý, peniaze z hypotéky na účte a hor sa do stavania. To by bol ten nazvime to ideálny prípad a tie mám pocit, že naozaj neexistujú. Poďme, ale pekne po poriadku.

Keď sa nám už podarilo vybrať firmu a začať s výstavbou, mysleli sme si, že to najhoršie máme za sebou a teraz pôjde všetko pekne tak, ako má, no nebolo tomu ani z polovice. Hypotéku vybavíme raz dva, veď predsa v banke nemôže byť problém a hoci ja som ešte prácu nemala, vedeli sme si zobrať takú výšku hypotéky, na ktorú nás pustí Marekov plat a neskôr budeme refinancovať. Nie, to však nemohol byť náš prípad. Keďže s pozemkom sme to mali trošku komlikovanejšie a na liste vlastníctva písalo nadobudnutie darovacou zmluvou, všetko sa nám to týmto skomplikovalo, no nikto nám to ani len nespomenul. A hoci sme už všetky banky mali obehané, rozhodli sme sa to risknúť s finančným poradcom. Veď čo, snáď nám bude vedieť  ešte lepšie poradiť a možno to pôjde všetko rýchlejšie. Blbosť! Hneď pri dokladovaní všetkých potrebných dokumentov nastal nejaký problém a tak sme si to museli ísť nakoniec vyriešiť osobne do banky. A presne tak, ako sme nečakali, nám naša prvá žiadosť o hypotéku nám neprešla schválením, no my sme vlastne ani nevedeli prečo. Obehli sme si opäť ešte raz ďalšie banky a náhodou sa dozvedeli, že hypotéka na výstavbu, bez počiatočných začiatkov stavby so založením darovaného pozemku nám rozhodne neprejde a tak nám neostávalo nič iné, ako začať stavať z vlastných financií. 


 

Práve preto najdôležitejším čo môže byť, pred samotnou výstavbou si nezabudnite zvážiť všetky možnosti a svoju finančnú situáciu. S bankami to také jednoduché, ako to vyzerá byť nie je a neostane vám nič iné, ako začať stavať na vlastnú päsť. Okrem iného, naše bývanie sme začali riešiť práve počas začiatkov korona krízy, ktoré nám veru do karát nezahrala. Vďakabohu, sme ale nejaké peniaze našetrené mali a tak sme teda začali so základmi. Medzitým sme sa ale nepoučili z vlastnej chyby s finančným poradcom a začali hľadať nejakého opäť. Hoci sme boli v tomto dosť sebestační, nechali sme sa nahovoriť s pomocou aj po druhý krát, no opäť zbytočne. Informácie od bánk sme mali, stavba napredovala a my sme začali ťahať aj prvé múry domu. Toto naše veľdielo sme nafotili a s novou žiadosťou o hypotéku a znaleckým posudkom aktuálnej rozostavanosti nabehol finančník do banky. No na naše počudovanie, aj teraz nastali problémy a tak nám neostávalo nič iné, ako začať riešiť veci po svojom. Hoci nám aktuálna situácia hádzala polená pod nohy a korona kríza zhoršila všetko čo sa dalo, aj v tomto prípade sme museli pokračovať. Bez pomoci rodičov a svokrovcov si nedokážem predstaviť, ako by sa nám podarilo stavať ďalej, pretože hypotéka stále neprichádzala. A keďže nás už dosť tlačil čas a prichádzajúca zima, museli sme konať. Odhodlali sme sa vytiahnuť múry až po veniec, kedy sme vedeli, že takýto stupeň rozostavanosti by už mohol stačiť a čakali sme na „výsledok“.
 
    
Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré a nakoniec sme sa aj my, rovnako so zvyškom bežných pracujúcich ľudí na Slovensku, upísali hypotékou na 30 rokov. Aj keď mňa už opúšťala posledná nádej, dočkali sme. Ak by som vám však mala poradiť, rozhodne by som sa pri opätovnom riešení hypotéky spoliehala na seba a nie na finančného poradcu. Pokiaľ si to viete samy naštudovať a obehať všetky banky, riešte to na vlastné triko. Každá stavba je iná, iné sú aj podmienky na žiadateľov a iné je aj miesto stavby. Preto, keď sa rozhodnete vybavovať hypotéku samy, budete mať pri schvaľovaní informácie z prvej ruky a prípadné problémy viete riešiť priamo s bankou bez ďalšieho medzikusu v komunikácii.

 

Bonnet.ka

 

Žiadne komentáre