ČO VIDIEŤ V KRAKÓWE


Konečne sa v rámci možnosti otvorili hranice a nám sa umožnilo cestovať. Nešli sme nikam "do sveta", iba k našim severným susedom a to do nášho tak obľúbeného Krakówa.

 Kraków je taká naše srdcová záležitosť, ktorú navštevujeme niekoľko krát ročne a vždy sa sem radi vraciame. Je tu veľké množstvo pamiatok, ktoré môžete vidieť, krásne historické námestie s množstvom podnikov, či ukrytých uličiek, ale aj zoologická záhrada, kde viete stráviť pekný deň.



Pri našej poslednej návšteve sme strávili v Krakówe len
2 dni, no nijak sme sa neplašili a nerobili si žiadne špeciálne plány. Ako prvé vám však odporúčam, kúpiť si 1-2 dňový lístok na MHD a cestovaním si tak nemusíte viac lámať hlavu. Vozíte sa hore dole po meste a nemusíte riešiť pásma, dĺžky jázd, množstvo lístkov a čo je hlavné odbremeníte sa od parkovania. Okrem toho, že sú parkovacie domy neskutočne drahé, ani nájsť voľné státie nie je práve jednoduché. Preto si iba nasadnete do autobusu a keďže verejná doprava je tu na veľmi dobrej úrovni, dopravíte sa kdekoľvek, relatívne rýchlo a bez ďalších problémov.

 
Naspäť ale k objavovaniu. Podvečer sme sa vybrali na prechádzku do centra mesta tak, ako to robíme vlastne vždy, keď sme tu. Prešli sa na promenádu okolo Visli, kde si viete zakúpiť hodinovú plavbu loďkou (pokiaľ si dobre pamätám, za okolo 10 eur na osobu), ktorú sme už dávnejšie absolvovali. Sprievodca vám poukazu okolité budovy s krátkymi príbehmi v poľštine, z ktorých, kde tu možno niečo pochytíte a porozumiete. My sme sa však tentokrát neplavili, ale pokračovali cestičkou popri rieke na hrad Wawel. Hrad je krásny, zachovaný a len pár krokov od centra mesta. Uprostred hradieb je centrálne nádvorie kde si môžete posedieť, vypiť drink, oddýchnuť, alebo absolvovať prehliadky expozícií a hradu.



Z hradu sme sa vybrali na Hlavné námestie, teda
Rynek Glówny. Kraków má jedno z najväčších a najkrajších európskych námestí s atmosférou, ktoré je po celom obvode lemované historickými budovami podobne, ako v našich malých Košiciach. Dominantou celého priestranstva je červená Mariánska bazilika a protiľahlá tržnica Sukiennice, kde kúpite tie najkrajšie suveníry. Od šperkov, cez šachové súpravy, kožené kabelky a batohy, magnetky, alebo pre Kraków typické sošky a plyšové hračky s podobizňou draka, ktorý podľa povery žil za hradbami Wawelu.


Keď sa prejdete uličkami Krakówa dostanete sa až do známej židovskej štvrte
Kazimierz, ktorú ste mohli vidieť aj v oscarovom filme Schindlerov zoznam spolu s jeho továrňou, v ktorej židia, ktorí dostali možnosť prežiť pracovali. Reálne sa viete ísť pozrieť aj do spomínanej fabriky, ktorá je dnes múzeom, alebo na námestie posiate stoličkami, ktoré symbolizuje židov čakajúcich na vlak do koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny. Malá "nenápadná" časť Krakowa, za ktorou sa skrýva obrovská história a množstvo spomienok, ktoré budú s mestom už spojené navždy.


Pokiaľ však nie ste práve pamiatkový typ a betónová džungľa vás veľmi neláka, možete si popoludnie užiť aj v neďalekej ZOO. Tá sa nachádza na okraji mesta a rovnako sa k nej dostanete spojmi MHD, ktoré rozhodne odporúčam. Cesta do ZOO nie je práve ideálna. Na úzkej trase sa tvoria niekoľko stometrové kolóny, ktoré ako cestujúci v autobuse prejdete v sprievode policajného doprovodu o čosi rýchlejšia a rovnako aj cestou späť do mesta je to lepšie riešenie. Krakówská ZOO disponuje obrovskou rôznorodosťou živočíchov, no čo je však poľutovania hodné sú maličké výbehy pre zvieratká, narozdiel od tej našej košickej, ktorá má zas veľmi veľké priestranstvo, no s chudobnejším obyvateľstvom.


 

Kraków je naozaj krásne mesto, ktoré svojim návštevníkom ponúka množstvo miest, ktoré sa oplatí vidieť. Jedna návšteva vám rozhodne stačiť nebude a možno sa rovnako, ako my, aj vy zamilujete do tohto mesta plného pamiatok, histórie, dobrého jedla a zážitkov.


Bonnet.ka

Žiadne komentáre