FAST-FASHION VS. HANDMADE


Často rozoberanou témou posledných týždňov, je fast-fashion, nakupovanie, reťazce a všetko čo s tým súvisí. Priznávam, aj ja nakupujem v týchto obchodoch a taktiež mi spraví radosť, keď nejaký kúsok oblečenia ulovím v zľave a nedám zaň veľa peňazí. Hoci nie som povinná, no na svoju obhajobu musím povedať, že nakupujem zväčša kvalitné kúsky, ktoré vynosím, pretože mi príde hlúpe kúpiť si nekvalitné oblečenie, ktoré sa po pár noseniach rozpadne, alebo stratí tvar. Zásadne, ani nie tak staré, ale skôr menej nosené alebo nezničené oblečenie posúvam ďalej, najčastejšie mladšej sesternici, ktorej spraví radosť, vie ho vynosiť, ja ho nemusím vyhodiť a jednoducho sa tak "zrecykluje".



Oveľa radšej ako konfekciu z obchodov, nosím handmade kúsky. Jeden z mojich obľúbených #mamkamade kúskov je táto, ako ju ja volám, cibuľová sukňa. Ani neviem prečo cibuľová, keďže keď sa na ňu pozriem z blízka je na nej oregánová potlač s bylinkami. Mám ju v skrini už asi druhý rok, pretože som k nej nevedela nájsť žiaden top a až "dnes" som objavila tento vojenský-zelený, áno, vo fast-fashion obchode. Či chcem, alebo nie úplne bez takéhoto nakupovania, si neviem predstaviť svoj šatník, ale oveľa radšej podporujem domácu tvorbu. Je to síce "len" handmade kúsok mojej šikovnej mamky, no som presvedčená, že ani ona by sa medzi módnymi tvorcami nestratila.



Ak by som sa pozrela do svojho šatníka, dosť veľa kusov oblečenia, by bolo práve tých, ktoré mi ušila moja mamina. Je to veľa sukní a šiat, pretože tie nosím najradšej, ale nechýbajú medzi nimi ani rôzne saká alebo nohavice. Naozaj, je si z čoho vyberať. Už čo si pamätám, tak od malička tomu tak bolo. Či oblečenie do školy, škôlky, alebo na rôzne vystúpenie, keď bolo treba tak šila ona a dosť často sa stávalo a ešte sa aj stáva, že sa ma ľudia pýtajú odkiaľ daný kúsok mám a potom mamku chvália. J


V tejto dobe, pri množstve nekvalitných a drahých produktoch, ktoré nám v obchodoch ponúkajú, by som sa chcela takto naučiť šiť aj ja. Hovorím si to už nejaký ten rok, ale verím, že sa k tomu skôr či neskôr dostanem a svoj šatník budem naďalej takto obohacovať. Pretože okrem šitia z nových látok, veľmi často využívame staré oblečenie, ktoré mamka prešije a vyrobí z neho opäť ďalší módny kúsok.

Bonnet.ka

 


Žiadne komentáre