10 TIPOV, ALEBO AKO SI VYBRAŤ SVADOBNÉ ŠATY


Môj, alebo teda náš deň D sa pomaly, ale isto blíži. Je množstvo vecí potrebných vybaviť s väčšou alebo menšou dôležitosťou, asi ako prvé pri slove svadba každému napadne nevesta a svadobné  šaty, ktoré bude mať v danej chvíli na sebe. Trh ponúka more možností, typov, či rôznych štýlov, z ktorých si nevesty môžu vyberať. Rok čo rok prichádzajú nové modely rôznych strihov a budúce nevesty majú čo robiť, aby sa v tom všetkom dokázali zorientovať. Preto som si pre vás pripravila 10 rád, aby ste si výber tých svojich vysnívaných čo najviac uľahčili:



1.     Inšpirácia

Či chcete alebo nie, jedny z prvých záležitostí, ktoré budete hľadať hneď po zasnúbení budú inšpirácie svadobných šiat. Je super presurfovať  internetové stránky a pinterest, kde nájdete šaty od výmyslov sveta, ale dôležité je zamyslieť sa. Šaty, ktoré sa mi páči a skvele sa hodia modelke, ktorá ich nafotila, budú rovnako vyzerať aj na mne? Mám takú istú postavu, váhu, výšku, tón pokožky a farbu vlasov ako daná, naozaj veľmi dlho vyberaná modelka? Je fajn mať predstavu toho, čo trh ponúka, ale musíme byť trošku realistky. Ak si prídete vyberať šaty, vyskúšajte všetko čo sa vám páči a mohlo by pripadať do úvahy. Inak to vyzerá na vešiaku alebo na fotke a inak to bude vyzerať oblečené priamo na vás.

2. Plánovanie výberu a skúšania včas

Kedy je naozaj ten správny čas? Rok dopredu, dva, mesiac, pol roka, zopár týždňov? Je to len na vás. Hlavnú úlohu zohráva aj to, či ste „domáca“ alebo žijete a pracujete v zahraničí a pred svadbou sa vrátite domov len zopár dní. V tomto prípade je fajn, si šaty vyhliadnuť v predstihu a nečakať na poslednú chvíľu, alebo ste iba ako ja a nechcete stresovať pár mesiacov pred svadbou s hľadaním tých správnych. V inom prípade úplne stačí sa aj pár mesiacov pred svadbou vybrať na „lov“ tých vašich vyvolených, alebo vystihnúť rôzne zľavy, ktoré svadobné salóny ponúkajú počas sezóny.


3. Pripravte sa

V deň svadby budeme krásne, učesané a nastylované, preto ani pri skúšaní šiat na to netreba nezabúdať. Aj keď sa bežne nelíčite, dajte si aspoň ľahký make up a upravte vlasy. Celkový look bude už pri skúšaní pôsobiť honosnejšie a priblíži vám výsledný vzhľad. Nezabudnite ani na správnu voľbu spodného prádla. Voľte neutrálne farby a podprsenky s odnímateľnými ramienkami. Nič nešpatí viac ako čierne ramienka pri skúšaní korzetových šiat. Myslite aj na svadobné topánky. Nechcite za každú cenu „chodúle“  nech pôsobíte čo najvyššie, aby ste sa po prvej hodine nemuseli prezuť do balerínok a tak zbytok svadby ťahali šaty v rukách. Radšej nižšie a pohodlné, než vysoké a tlačiace.

4. Skúšať, skúšať a ešte raz skúšať

Ak už si aj nájdeme nejaký typ šiat, je dôležite zistiť, či nám pristane. Môžeme prísť s predstavou o elegantných úzkych šatách na telo, ale po tom čo ich vyskúšame ostaneme nemilo prekvapené, že sa nám nehodia alebo sa v nich ťažko chodí a hýbe a princeznovská róba, o ktorej sme nechceli ani počuť nám sadne ako uliata. Je to tak a veľa neviest naozaj odíde so šatami, ktoré na prvý pohľad vôbec nepripadali do úvahy, ale po oblečení sadli „ako riť na šerbeľ“.  Dôležité je vyskúšať rôzne štýly a zistiť čo nám sedí, čo vôbec nie a máme sa tak aspoň od čoho odpichnúť.


5. Buďte egoista

A to doslova. Je to vaša svadba, nie svadba vašej mamy, babky, kamošky, nebodaj pani v salóne. Áno zoberte si so sebou nejakého človeka, ktorý vás pozná a dokáže poradiť a odosobniť sa od toho čo sa páči jemu, no zbytočne ich so sebou neberte veľa. Jeden až dvaja „pomocníci“ vám budú úplne stačiť. Najhoršie čo môže byť je, ak sa vaša poradkyňa snaží nanútiť vám jej názor a šaty, ktoré sa vám vlastne ani nepáčia. Ak nikoho takého nemáte, vyberte sa skúšať samé a vedzte, že aj predajca v salóne vám dokáže poradiť. Za tie roky vo fachu im už, čo to neviest pod rukami prešlo a vedia vám odporučiť, čo by sa vám mohlo hodiť.

6. Kúpiť či požičať

V poslednej dobe je „trendom“, že veľa neviest si chce svoje svadobné šaty kúpiť. Okej, beriem do úvahy aj túto možnosť, ale najskôr sa treba zamyslieť a zvážiť si prečo volím kúpu. Sú nevesty, ktoré si svoje šaty nechávajú na pamiatku, prípadne pre svoje dcéry, alebo jednoducho si ich chcú nechať a kochať sa nimi. V tomto prípade beriem, že si ich kupujú a po svadbe odložia, alebo nejak inak využijú. No na druhej strane je veľa neviest, ktoré ani vlastne nevedia prečo si ich kupujú. Majú pocit, že tak ušetria peniaze za požičanie, pretože po svadbe svoje šaty hneď predajú, ale pozrime sa na to s otvorenými očami. Koľko z vás by si kúpilo od niekoho použité šaty, ktoré by boli presne na vašu postavu a nemuseli by ste s nimi nič robiť a koľko takých šaty predáva na internete. Je to nespočetné množstvo neviest, ktoré svoje šaty nikdy naozaj ani nepredajú a ak áno, tak za možno desatinu ich investovanej ceny, lebo sa ich už naozaj chcú zbaviť.


7. Rozpočet

Či už si šaty kupujeme, alebo požičiavame, je dôležité určiť si finančný strop. Svadba nie je lacnou záležitosťou a tak rozpočet v mnohých prípadoch hrá hlavnú úlohu. Dohodnite si koľko peňazí chcete, alebo ste ochotné za šaty investovať a až tak následne navštívte svadobné salóny a začnite hľadať tie pravé. Aj v prípade malého rozpočtu určite dokážete nájsť tie úžasné šaty a správny salón dokáže pochopiť, že nie každá nevesta je oslík otras sa a na cene sa budete vedieť dohodnúť.

8. Čo mi pristane

Opäť si spomeňte, že modelky v svadobných šatách sú len modelky, vybrané na daný typ šiat. To čo sedí im nemusí vám a naopak. Vyberte si rôzne modely a aj farby. Žiadna farba nie je in ani out, hoci sa vám to môžu snažiť nahovoriť. Existuje množstvo odtieňov, z ktorých si môžete vyberať a to, že sa niečo páči vám a iným nie, neznamená, že sa to nenosí alebo nemôže. Trh ponúka od klasickej bielej, prírodnej bielej a krémovej aj ďalšie zaujímavé farby či vzory. Svetlo ružová, marhuľová alebo broskyňová sa často vyskytuje v ponuke a občas ak ste odvážna nie je zlé siahnuť aj po netradičných šatách. Pokiaľ sa vám to páči a je to dostupné, poďte do toho.


9. Foťte sa

Ak sa nedokážete rozhodnúť foťte sa. V niektorých salónoch vám to, ale nedovolia aj keď nechápem prečo. Podľa fotky vám aj tak žiadna krajčírka takéto šaty neušije a vy po vyskúšaní troch šiat ani nebudete vedieť, ako vyzerali tie prvé. A to nehovorím, že keď prídete domov, budete mať úplné okno. Taktiež ak vám záleží aj na svadobných fotografiách, takto aspoň budete vedieť či sa vám šaty hodia, ako na vás vyzerajú a nie len ako sa v nich cítite.

10. Kvalita rozhoduje

Vedzte, že nevestu si zapamätá každý. Hneď so ženíchom sú to dvaja najviac sledovaní účastníci svadby. Nikto si nebude pamätať make up a možno ani účes nevesty, ale šaty to áno. Investujte do kvalitných značkových šiat a nenakupujte v Maďarsku, či nebodaj na Ukrajine. Nič horšie ako nekvalitné, lacné a šušťavé šaty neexistuje. Okrem toho, že vyhodíte zbytočné peniaze za nevkusné šaty, ktoré ani nebudete vedieť predať, už na prvý pohľad to bude vidieť a čo v prípade ak ešte schudnete/priberiete, kto vám tieto šaty upraví?



Bonus, nezabúdajte ani na ženícha

Mnoho neviest alebo svadobných rodičov, si myslí, že oblečenie, ktoré zohráva úlohu sú len šaty nevesty. Omyl aj ženích je rovnako dôležitý a nepatrí sa, aby prišiel len v obleku. Mnoho mužov a zamestnaní má oblek ako bežné elegantné oblečenie a preto nie je dostatočne spoločenský na takúto udalosť v úlohe ženícha a môže sa stať, že niektorí hosť bude lepšie oblečený ako ten váš nastávajúci. Vhodnejším spoločenským oblečením je v tomto prípade minimálne smoking no v najlepšom prípade frak alebo žaket.

Dúfam milé budúce nevesty, že vám týchto 10 typov pomôže a hlavne uľahčí výber práve tých vašich vysnívaných svadobných šiat, v ktorých zažiarite a všetci z vás padnú na zadok, teda hlavne ten váš vyvolený. 



Šaty: Salón Bonnet, svadobná kolekcia Domenico Rossi






Žiadne komentáre