COOKIES S ČOKOLÁDOU A ARAŠIDOVÝM MASLOM


Už niekoľko mesiacov som doma počúvala, akú neskutočnú chuť má na domáce cookies, ktoré som kedysi dávno robila. A kedy bude lepší čas na pečenie, než počas korony? Posledných pár kúskov sa mi podarilo odložiť, aby som vám ich nafotila a pripravila recept. Uvidíte, že ak si ich upečiete, zmiznú veľmi rýchlo, tak si rovno pripravte dvojitú dávku.  

Budete potrebovať:
500 gramov hladkej múky
Približne rovnakú hmotnosť čokolády alebo iných pochutín, ktoré budete pridávať (cca 400 gramov)
200 gramov cukru (ale odporúčam menej, inak to bude veľmi, veľmi sladké)
250 gramov zmäknutého masla
2 vajíčka
1 kypriaci prášok do pečiva
1/2 čajovej lyžičky soli
3 lyžice arašidového masla


V miskách si zvlášť pripravíme sypké a tekuté suroviny. Najskôr vymiešame zmäknuté maslo, najlepšie ak má izbovú teplotu, vtedy sa s ním bude jednoducho pracovať. Do masla pridáme 2 celé vajíčka a spolu ešte všetko vymiešame. Okrem toho môžeme do tejto masy pridať pár lyžíc arašidového masla, tak ako som to spravila ja. V druhej miske spolu premiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, pol lyžičkou kuchynskej soli a nalámanými kúskami čokolády. V pôvodnom recepte, by sme pridali aj nasekané oriešky, ale tie Marek veľmi neobľubuje, tak som ich nahradila už spomínaným arašidovým maslom, ktoré dalo keksíkom zaujímavú príchuť. Obe tieto predpripravené zmesi spojíme do jedného konzistentného cesta a vytvarujeme si guličky podľa našich preferencií. 



Niekto má rád malé cookiesky, iný zas väčšie keksy a takže to už je na vás. Takto naguličkované cesto roztlačíme na plechu s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12-15 minút. Každá rúra pečie trochu inak a tak naše cookies radšej kontrolujeme, aby sme ustriehli to správne prepečenie a zlatistú farbu. Po dopečení keksíky vyberieme na podložku a necháme vychladnúť. Neľakajte sa, práce dopečené cookies sú na dotyk mäkké ako plastelína, ale po vychladnutí stvrdnú a budú krásne chrumkavé a vydržia aj niekoľko dní, ak ich všetky hneď nezjete. Tak dochrumkania. 😊