Už niekoľko
mesiacov som doma počúvala, akú neskutočnú chuť má na domáce cookies, ktoré som
kedysi dávno robila. A kedy bude lepší čas na pečenie, než počas korony?
Posledných pár kúskov sa mi podarilo odložiť, aby som vám ich nafotila
a pripravila recept. Uvidíte, že ak si ich upečiete, zmiznú veľmi rýchlo,
tak si rovno pripravte dvojitú dávku.
Budete potrebovať:
500 gramov hladkej
múky
Približne rovnakú
hmotnosť čokolády alebo iných pochutín, ktoré budete pridávať (cca 400 gramov)
200 gramov cukru
(ale odporúčam menej, inak to bude veľmi, veľmi sladké)
250 gramov
zmäknutého masla
2 vajíčka
1 kypriaci prášok
do pečiva
1/2 čajovej
lyžičky soli
3 lyžice
arašidového masla
V miskách si
zvlášť pripravíme sypké a tekuté suroviny. Najskôr vymiešame zmäknuté
maslo, najlepšie ak má izbovú teplotu, vtedy sa s ním bude jednoducho
pracovať. Do masla pridáme 2 celé vajíčka a spolu ešte všetko vymiešame.
Okrem toho môžeme do tejto masy pridať pár lyžíc arašidového masla, tak ako som
to spravila ja. V druhej miske spolu premiešame múku s kypriacim
práškom do pečiva, pol lyžičkou kuchynskej soli a nalámanými kúskami
čokolády. V pôvodnom recepte, by sme pridali aj nasekané oriešky, ale tie
Marek veľmi neobľubuje, tak som ich nahradila už spomínaným arašidovým maslom,
ktoré dalo keksíkom zaujímavú príchuť. Obe tieto predpripravené zmesi spojíme
do jedného konzistentného cesta a vytvarujeme si guličky podľa našich
preferencií.
Niekto má rád malé cookiesky, iný zas väčšie keksy a takže to už je na vás. Takto naguličkované cesto roztlačíme na plechu s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12-15 minút. Každá rúra pečie trochu inak a tak naše cookies radšej kontrolujeme, aby sme ustriehli to správne prepečenie a zlatistú farbu. Po dopečení keksíky vyberieme na podložku a necháme vychladnúť. Neľakajte sa, práce dopečené cookies sú na dotyk mäkké ako plastelína, ale po vychladnutí stvrdnú a budú krásne chrumkavé a vydržia aj niekoľko dní, ak ich všetky hneď nezjete. Tak dochrumkania. 😊
Niekto má rád malé cookiesky, iný zas väčšie keksy a takže to už je na vás. Takto naguličkované cesto roztlačíme na plechu s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12-15 minút. Každá rúra pečie trochu inak a tak naše cookies radšej kontrolujeme, aby sme ustriehli to správne prepečenie a zlatistú farbu. Po dopečení keksíky vyberieme na podložku a necháme vychladnúť. Neľakajte sa, práce dopečené cookies sú na dotyk mäkké ako plastelína, ale po vychladnutí stvrdnú a budú krásne chrumkavé a vydržia aj niekoľko dní, ak ich všetky hneď nezjete. Tak dochrumkania. 😊
Žiadne komentáre