MLČAŤ JE ZLATO


 Čoraz viac sa v poslednej dobe stretávame s posudzovaním a kritikou. Sociálne siete sú stále populárnejšie a čím je človek známejší, tých častejšie sa mu dostávajú do inboxu nevyžiadané názory a rady.

 


Dávnejšie som u Style of Becca v storkách zachytila presne túto tému, kedy častokrát známy ľudia, ale aj rodina, komentujú výzor alebo správanie sa človeka, s nie na prvý pohľad zlým úmyslom. Snažia sa byť vtipní, či hodiť nejakú tú trefnú poznámku, ktorá však daného človeka trafí v tom najslabšom a najzraniteľnejšom mieste. Vysmievajú sa (aj keď to nie je možno to úplne správne slovo) ľuďom za ich výšku, miery, životné pomery, či rôzne defekty, za ktoré často ani samy nemôžu.

 


Nikto však v tom momente nerozmýšľa nad tým, ako sa daného človeka práve dotkol a či už je to dospelý alebo dieťa, pri "správne" mierenej pripomienke si danú vetu, či situáciu zapamätá už navždy. Myslím si, že každý z nás, či už ste krásna ako modelka, alebo múdry ako Einstein, pamätá nejakú takto mierenú poznámku. Je mnoho žien, ktoré svojou výšku, váhou , či črtami tváre vyzerajú veľmi mlado a neraz počuli od ľudí: "Ty vyzeráš tak mladučko, ako nejaké dievčatko, to musíš byť rada vo svojom veku." Avšak možno sa daná slečna svojim výzorom už dlhšie trápi a rada by v svojom živote vynechala situácie podobné tejto, kedy si ju mýlia so školáčkou a myslia si, že jej podobnými vetami polichotia. Presne to som totižto nedávno zazrela u La florita, ktorá sa na túto tému sa vyjadrovala na Instagrame.


Ďalším prípadom sú nemiestne poznámku ku váhe. Každý si môže myslieť hocčo o iných ľuďoch, no pokiaľ sa vás vyslovenie nikto na názor nepýta, je lepšie si tieto pripomienky nechať pre seba. Štíhle dievča, ktorému pripisujú prirovnania k prútiku by možno rado pribralo zopár kíl a vôbec sa mu to nedarí. Môže totiž trpieť anorexiou, či bulímiou a práve bojovať čo svojim problémom, tak ako to Nika (break the rules) opisovala pomocou príbehov mladých ľudí v knihe Neistantne krásna, ktorú som vám predstavila v článku Slová, ktoré zabolia. Rovnako tomu však môže byť aj v prípade silnejšej baby, ktorej každý hovorí, ako by mala pár kíl schudnúť, no nikto nevie, či nie je tažko chorá a rovnako sa trápi pre svoj výzor, s ktorých nedokáže nič spraviť a tieto poznámky jej len ešte viac ubližujú. 



Takéto nevyžiadané rady a pripomienky sa netýkajú len výzoru. Často sa s nimi stretáva každý z nás v rôznych smeroch života. Pri starostlivosti o domácnosť, kedy vám radia, čo a ako upratať... pri varení, kedy sa vám snažia "nanútiť" vlastné recepty, či postupy... pri výchove detí, kedy je každý zrazu expert a psychológ... pri zariaďovaní a navrhovaní vlastného bývania, sú tiež odrazu všetci architekti a bytový dizajnéri... Týmto nechcem povedať, že by ľudia nemali mať vlastný názor a nikdy sa k ničomu nevyjadrovať, no pokiaľ sa vás niekto nepýta na radu a vy si chcete iba "rýpnuť", tak si radšej skôr premyslite, ako by to padlo vám, keby niekto začal komentovať vás.


Bonnet.ka

Fotila: Andrea Nagyová
Šaty, kabelka, spolupráca:
Bonprix

 

Žiadne komentáre