M&M POZÝVAJÚ


Musím sa pochváliť, pretože sa veľmi teším z našich svadobných oznámení. Celý grafický návrh som robila sama a som s ním veľmi spokojná. Možno sa niekomu nemusia páčiť, no je to to, čo som chcela a popravde od prvého návrhu ešte z minulého roku som ich vôbec nemenila. Jednoduché, minimalistické, no so všetkými dôležitými informáciami. Presne také, aké som ich predstavovala. A teraz som sa ich konečne dočkala aj v tlačenej podobe.

Ak by to bolo na mne, už dávno by boli hotové, ale vraj bolo dosť času. Musím povedať, že odkedy som ich prvý krát začala „skladať“ ešte dávno pradávno počas predošlého roka, vôbec nič som na nich neupravovala. Dokonca aj prvý font písma, ktorý som vybrala ostal nezmenený, hoci snaha bola, no žiaden iný sa mi viac nepozdával. Ale ak mám povedať pravdu, až takú dôležitú úlohu pre mňa svadobné oznámenia nezohrávajú. Hlavne z toho hľadiska, že ani nie tak vizuálny dojem, ako praktickú funkciu pre mňa pozvánky predstavujú. Trvá asi dve minúty, kým si ich pozvaní hostia prečítajú, potom pár dní pred svadbou skontrolujú dátum a čas obradu a neskôr aj tak skončia vyhodené v koši (pokiaľ ich nestihnú vyhodiť ešte pred svadbou). Preto mi ani neprišlo zmysluplné, vyhadzovať nekresťanské peniaze, či už za návrh dizajnu alebo vzhľad papiera, na ktorom budú vytlačené. Aj tak si myslím, že v jednoduchosti je krása a ja nevidím dôvod kombinovať komplikovaný dizajn s nejakým zvláštnym druhom papierom.



My sme si zvolili jednoduchý, nazvem ho obyčajný biely papier, vhodný pre tento druh potlačenia. Za to výber obálky pre mňa hral o trošku dôležitejšiu úlohu. Ako si môžete všimnúť, objednali sme si obálky s recyklovaný nádychom. Nie, neviem ako vznikli, z čoho sú vyrobené a či sú vôbec recyklované, ale to sme vôbec neriešili. Chceli sme „retro“ obálky, na ktorých bude naša pečať vyzerať o niečo zaujímavejšie ako na klasickej bielej zarovnanej obálke a tie sme si ich za pár centov objednali z Aliho. A tu sa dostávame ku kameňu úrazu. Naše slávne pečiatky. Písmeno M mi prišlo na um hneď ako prvé, keďže naše mená začínajú M ako Marek a Miška. Horšie to však bolo vysvetliť Marekovi, ktorí chcel H podľa jeho priezviska, no keďže pečiatku som objednávala ja, nedala som mu na výber a nenechala sa ovplyvniť, možno bohužiaľ alebo chvalabohu, no ja som s tým takto spokojná. Keďže oznámenia sa posielajú ešte pred svadbou, nevidela som dôvod označovať ich písmenom H.


Vráťme sa späť k pečiatkovaniu. Neviem ako vy, ale ja si viem dokonale predstaviť, ako sa na takú obálku roztopí vosk a následne krásne odtlačí vzor na pečiatke. Bohužiaľ také jednoduché, ako v mojej predstave, to naozaj nebolo. Okrem toho, že som túto celú procedúru chcela vykonávať sama a vytešovať sa z tejto aktivity, s mojou predstavou to nemalo nič spoločné. Objednali sme si perfektný vosk už aj knôtikom vo vnútri v podstate taký, ako vyzerá klasická sviečka. Knôt ale vo vosku vôbec nechcel pekne horieť a pravidelne roztápať okolitý vosk, ktorý mal samozrejme kvapkať presne na to jedno miesto z mojej predstavy. Ale okrem toho, že knôtik mi väčšinou zhorel alebo zhasol skôr ako som stihla roztopiť dostatok vosku, tak mi nahriaty zapaľovač piekol prsty a ja som preklínala všetkých naokolo. Neviem síce čo som robila nesprávne, ani kde sa stala chyba, ale niečo bolo jednoducho zle.




Marekovi to nedalo a chopil sa toho ako spasiteľ sveta. A naozaj jemu to krásne išlo. Viete si predstaviť to moje psychické rozpoloženie, keď máte o niečom jasnú predstavu, ale vám to tak nejde, no príde niekto kto to zvláda s úplným nadhľadom. Na jednej strane som bola rada, že to spoločne pečiatkujeme a ide nám to od ruky no na tej druhej som išla vybuchnúť od zlostí, že prečo práve ja nie som ten komu to ide lepšie. Ale ja som vlastne aj zistila prečo mi to nešlo tak dobre, ako jemu. Ja som mu totiž robila pomocníčku a vymieňala ovoskované obálky za tie nahé a keďže ja som sebe samej nemohla robiť aj „topičku“ aj „meničku“ nemohlo mi to samozrejme ísť tak dobre ako jemu, keďže mal o dve ruky viac. Nakoniec sme ale z bezpečnostných (alebo skôr zdravotných) dôvodov dotopili iba jeden vosk a ostatné oznámenia nechali nabudúce.

  


2 komentáre