RÝCHLY CHLIEB


Nedávno som objavila tento jednoduchý recept na chlieb za pár minút a neviem si ho vynachváliť. Zvládne ho naozaj každý, tak poďme na to.

Kedysi dávno som piekla chlieb podľa klasických receptov, no popravde ma nikdy nebavila tá jeho zdĺhavá príprava. Nekonečné kysnutie po príprave cesta, následne po prvom kysnutí ešte ďalšie a potom desiatky minút v rúre. Nič na čo sa musí dlho čakať nie je pre mňa a tak som sa myšlienok na domáci chlebík úplne vzdala. Na tento som narazila úplne nečakane a popravde chlebík z neho ani byť nemal. Je to recept na dokonalú chrumkavú pizzu, no pri zmene tvaru cesta z nej dostaneme krásny, chutný chlieb. Väčšina z vás ma určite všetky suroviny takmer vždy doma a tak ani jeho príprave nebude predchádzať zdĺhavý nákup.

Suroviny a postup

Na 1 dávku budete potrebovať:
600 g hladká múka 00 špeciál
400 ml vody o izbovej teplote, nie teplej
10 g klasického droždia
soľ


Príprava cesta trvá pár minút. Droždie si rozmrvíme v odmerke s vodou, zaťiaľ čo do druhej v druhej miske si zmiešame hladkú múku so soľou. Následne premiešame sypké suroviny s vodou s rozpusteným droždím a vypracujeme hladkú hmotu. Takto pripravené cesto preložíme do pomúčenej misky a necháme vykysnúť 2 hodiny. Následne cesto z misky vyberieme a vytvarujeme peceň chleba, bagetu, alebo už spomínané pizze. V mojom prípade som piekla chlieb a tak som cesto iba preložila na plech a nechala odpočívať ešte ďalších 20 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na maximum, u mňa to bolo na 250°C a na spodok vložíme pekáč/plech, ktorý necháme vyhriať. Chlieb pred pečením potrieme vodou, aby sa krásne leskol a vložíme ho do rúry, kde následne do spodného nahriateho pekáča nalejeme pohár vody, aby v rúre vznikla para a chlieb krásne vyrástol. Chlebík pečieme pri maximálnej teplote iba 20 minút do zlatista, prípadne ho počas pečenia cez sklo skontrolujeme.


Po 20 minutách chlieb vyberieme, preložíme na podložku a necháme vychladnúť. Počas prípravy môžeme do cesta pridať rôzne semienka, slnečnice, či iné ochucovadlá a tým chlebík variovať. Ja som raz do cesta prihodila chia semienka a čierne olivy, čím nabral špecifickú príchuť olív, druhý krát som nasypala razcu so slnečnicovými semienkami a opäť bol výboroný. Tak teda veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť.

Žiadne komentáre