OVOCNÝ KOLÁČ


Aj keď hlavná sezóna domácich jahôd dávnejšie skončila, dnes už toto ovocie nájdeme v supermarketoch počas celého roka. Možno nie sú až tak chutné a dokonale sladké ako domáce, v tomto prípade nám to až tak vadiť nebude a prípadné nedostatky zachránime jednou, či dvoma lyžičkami cukru, alebo iného sladidla.

Príprava koláčika je v celku jednoduchá aj pre menej zdatných cukrárov a nezaberie vám veľa času. Táto dobrota sa skladá z veľmi jednoduchého a veľmi chutného cesta a ovocnej plnky. Ja som zvolila jahody s rebarborou, ale vy môžete použiť hocijaké iné ovocie ako napríklad jablká, hruška, čerešne, lesné plody.... možností je až neuveriteľne veľa, preto si každý môže zvoliť príchuť, ktorú má rád, alebo trošku zaexperimentovať.


Základné suroviny na výrobu cesta:
300 gramov hladkej múky
150 gramov zmäknutého masla
60 gramov práškového cukru
soľ, voda

Plnka čo záhradka (supermarket) momentálne dala:
250 gramov jahôd
250 gramov rebarbory
cukor, med, alebo iné sladidlo od oka, podľa chuti


Príprava cesta: V miske si miešame hladkú múku, cukor a štipku soli, do ktorých pridáme zmäknuté, prípadne úplne rozpustené maslo a zhnetieme dokopy. Vzniknuté cesto si rozdelíme na dve časti, z jednej vytvoríme korpus a druhou budeme dozdobovať. Z „väčšej“ polovičky si vyvaľkáme približný kruh vo väčšej veľkosti, ako máme formu, do ktorej ho budeme ukladať. Tip, aby sa vám cesto nelepilo na valček, vložíme ho medzi dve vrstvy potravinovej fólie, kde ho vyvaľkáme. Tým si uľahčíme aj následné prekladanie cesta do formy a prečnievajúce okraje orežeme.


Náplň: Vopred si prichystané ovocie očistíme a stonky rebarbory ošúpeme po celej ich dĺžke. Jahody nakrájame na „sympatickú“ veľkosť, približne kocky o rozmere 2 cm. Rovnako budeme krájať aj rebarboru no v tomto prípade ja volím menšie kúsky hrubé 1 cm. Je to len na vás a vašich preferenciách, čo máte radšej. Nakrájané ovocie si vložíme do menšieho hrnca a zasypeme cukrom a necháme chvíľu povariť. Ovocie po chvíli pustí šťavu a cukor sa úplne rozpustí. Jeho množstvo môžeme pridať podľa chuti, avšak netreba sa ho báť, pretože rebarbora je dosť nakyslá a v spojení so sladkým cukrom sa ich chute krásne prepoja. Ak sa vám zdá, že vám to môže prihorieť, prilejeme trošku vody a na záver náplň zahustíme pridaním rozpusteného solamylu alebo cukrárskej želatíny v šálke vody alebo ovocnej šťavy. Konzistencia ostane tekutá, ale zároveň dostatočne kompaktná, aby nám z koláča pri servírovaní nevytiekla.


Pečieme: Do pripravenej nízkej koláčovej formy vystlanej cestom nalejeme plnku a z odloženého cesta vyváľkame plát, z ktorého nakrájame prúžky a vyskladáme mriežku na povrchu, prípadne môžeme vykrajovať rôzne tvary, ktoré poukladáme na vrch. Takto prichystaný koláč vložíme do predhriatej rúry na 200°C a necháme piecť 45 minút. Koláč nezabúdame počas pečenia kontrolovať a keď sa nám zdá dostatočne zlatistý, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Na záver ho môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávame. 
  Dobrú chuť!  
 
Bonnet.ka

Žiadne komentáre