DOMÁCA MARLENKA


Neviem, či som vôbec niekedy jedla marlenku z obchodu. Okrem toho, že je podľa mňa celkom drahá, je jej v tej krabičke strašne málo. Preto keď som našla tento recept a prvýkrát ho vyskúšala, už žiadnu inú ani nechcem. Výborná, mega sladká, ale presne taká, po akej som túžila a musím povedať, že hneď na prvý pokus sa podarila úplne dokonalá.


Recept je pomerne jednoduchý a suroviny na prípravu sú nasledovné:

400 gramov hladkej múky

200 gramov práškového cukru (ale stačí úplne 175 gramov)

250 gramov masla (1 kocka)

1 polievková lyžica sódy bikarbóny

3 vajíčka

3 polievkové lyžice medu

mlieko na zriedenie cesta (približne 2 deci)

Krém: 375 gramov masla (1 a pol kocky) a 2 plechovky klasického salka

 


Na prípravu cesta si vo vodnom kúpeli (nad parou) rozpustíme 1 celé maslo, do ktorého pridáme med, práškový cukor, vajíčka a rovnako aj sypké suroviny, čiže múku a sódu bikarbónu. Všetko spolu premiešame a sledujeme konzistenciu, no keďže som mala pocit, že o postupne čím dlhšie „stojí“, tým viac hustne, na niekoľko krát som prilievala mlieko a riedila cesto. Musí byť dostatočne tekuté na to, aby sa dalo pekne rozliať a roztrieť na plechu. Keď už máme cesto pripravené, rozdelíme si ho na 3 (prípadne viac častí, podľa toho, koľko vrstiev chceme prekladať krémom). Každú z pripravených dávok cesta dáme na plech s papierom na pečenie a roztrieme do približne rovnako hrubej vrstvy. Síce sa to bude na prvý pohľad zdať veľmi tenké a „priesvitné“ čoho som sa aj ja najskôr bála, ale pri pečení pekne naberie objem, takže sa ho snažte roztrieť do približne rovnakej hrúbky a plochy každého jedného plátu. Pláty pečieme na teplote 175 stupňov približne 10-12 minút, tak aby trošku zhnedli, ale nie aby sa pripálili, to už si musíte odsledovať vo vašej rúre.

Upečené „poschodia“ marlenky necháme vychladnúť na pečiacom papier, avšak pozor pri manipulácii, pretože upečené pláty sú veľmi krehké a mohli by sa polámať. Všetky potom orežeme na rovnaký rozmer, aby sme ich vedeli ukladať na seba a z orezaných koncov spravíme neskôr rozdrvením jemnú posýpku na zdobenie.

Krém alebo spomínaná plnka koláča je veľmi jednoduchá. V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého pomaly pridávame salko (sladené kondenzované mlieko) a spoločne šľaháme, čím je plnka hotová. Tú si rozdelíme na toľko častí, koľko vrstiev medových plátov máme a začíname vrstviť. Na každé upečené „cesto“ dáme jednu dávku krému a rovnako opakujeme s každým jedným poschodím. Na vrchu si s plnkou potrieme aj okraje, ktoré taktiež budeme posypávať s odloženým namrveným zbytkom z orezaných okrajov. Niekto na posypanie pridáva aj nasekané orechy, ale tie som radšej vynechala, keďže nie každý ich má rád. Vrch nakoniec dozdobím fŕkancami salka spolu s čokoládovou polevou a dezert je hotový. Takto pripravenú marlenku neodkladám hneď do chladničky, aby sa vrstvy plnky pekne vpili do cesta a marlenka bola chutnejšia. Dobrú chuť!

Bonnet.ka

Žiadne komentáre