DETI A HRAČKY


Narodenie dieťaťa sa najčastejšie spája s nákupmi darčekov pre rodičov, respektíve pre dieťa. Pre to maličké bábätko, ktoré je na svete ešte len pár dní a k svojmu životu toho naozaj veľa nepotrebuje. Vo väčšine prípadov to základné už rodičia majú nakúpené a náhodné darčeky, ako pozornosť návštev, naozaj netreba. Minimálne u nás to tak bolo.

 Všetko potrebné sme pre bábo mali nakúpené už niekoľko týždňov vopred a to nehovorím o tom množstve oblečenia, ktoré malý ani nestihol na seba obliecť a hneď z neho vyrástol. Všetci vedeli, že nič ďalšie nepotrebujeme a ak nám s niečím chcú pomôcť, nech sa vopred opýtajú. Samozrejme, že aj napriek tomu sa našli takí, ktorí nám aj tak kúpili ďalšie nezmyselné oblečenie a hračky, o ktoré sme nemali záujem. Nechcem znieť nevďačne, ale naozaj nerozumiem tomu, prečo to tak je a prečo si ľudia nedajú povedať. Takýmto štýlom majú potom rodičia doma veľkú kopu hračiek a nepotrebných vecí, ktoré nemajú kam dať a za tie peniažky, by mohli pre bábo zabezpečiť radšej niečo potrebné, čo naozaj využijú.



Čo sa týka hračiek, tie som pre drobca vopred vôbec nekupovala. Ako novorodenec ich ani nepotreboval a postupne ako rástol a viac vnímal svet okolo seba, išli sme na to intuitívne a snažili sa obzerať po praktických a najlepšie aj náučných hračkách. Najviac sa mi totižto páčia drevené, teda také, ktoré sú z prírodných materiálov, alebo silikónové hračky, ktoré sú jednoducho čistiteľné, keďže dieťa primárne aj tak dáva všetko do úst a tak ich občas hodiť pod vodu nie je na škodu. Mne sa veľmi zapáčili mäkké senzorické kocky v jemných pastelových farbách (z tých výrazne farebných mi behá mráz po chrbte a toto je krásna alternatíva, no nebudem klamať, ani tým gýčovým sme sa úplne nevyhli). Kocky sú silikónové, s do seba zapadajúcimi časťami, čím dieťa musí zapájať mozog, čo podporuje jeho myslenie a zároveň sa neskôr naučí čísla a počítať vďaka obrázkom na stenách kociek.



Samostatnou kategóriou sú hračky do vody. Také tie klasické s dierku vo vnútri sú z môjho pohľadu dosť nebezpečné. Ak sa dieťa s nimi hrá napríklad vo vani a cez tú maličkú dieročku naťahuje vodu, ktorá sa nemá ako dostať z hračky, po čase začne vo vnútri plesnivieť a problém je na svete. Aj kvôli tomu, takéto hračky do vody nepoužívame ale vyberám si tie, ktoré sa dajú rozobrať a vysušiť aj zvnútra. Tie, ktoré máme my, majú rovnako rôzne dierky a otvory na polievanie, no zároveň sa dajú rozpojiť, umyť a nechať vyschnúť. Zároveň sú z bezpečného silikónu a kým je bábo malé, veľmi dobre poslúžia aj ako hryzátka pri rastúcich zúbkoch, čo je ich ďalšie plus.


 Tip a zároveň rada, či prosba na záver. Ak sa chystáte na návštevu k niekomu, komu sa narodilo dieťatko a chcete ich niečím potešiť, opýtajte sa ich vopred, čo by im spravilo radosť, alebo darujte radšej peniažky, než kupovať zbytočnosti, ktoré nový rodičia nevyužijú. Každý rodič totižto najlepšie vie, čo jeho dieťa potrebuje a čo by mu chcel zabezpečiť.


Bonnet.ka

Spolupráca s El nino


 

Žiadne komentáre