NAJLEPŠIE ROZHODNUTIE


 Vždy sa ma všetci snažili odhovoriť od toho kúpiť si psa, no ja som o tom snívala už odmalička. 🐶 Po 22 rokoch som sa nenechala "odstrašiť" a tak dnes, už má Monty rok a pol a ja môžem s radosťou konštatovať, že to bolo to najlepšie rozhodnutie. Aj keď ja ako večný vyspávač som mala zo začiatku strach ako to budem zvládať s ranným vstávaním som vďačná, že Monty zapasoval do nášho kolobehu života a dokonca, on dokáže spať dlhšie ako my. Taktiež množstvo času, ktoré trávim von na čerstvom vzduchu, namiesto vylehovania doma mi vždy padne vhod.

Samozrejmosťou v našom prípade je brať Montyho s nami všade tam, kde sa to dá, neviem si predstaviť nechávať ho samého doma pokiaľ je možnosť, že môže ísť s nami. Veď prečo by aj mal ostávať sám, my sme si ho vybrali a preto mu aj musíme prispôsobiť náš čas. V tomto máme aj určitú výhodu, pokiaľ som ja celý deň v škole a Marek v práci, Monty sám doma neostáva, ale mamka si ho berie so sebou do práce. Naučil sa totižto, že musí byť slušný, neotravovať a pokiaľ má mamka zákazníkov slušne čakať na koberčeku, alebo rovno na truc na gauči. Vďaka bohu, máme tých najlepších zákazníkov a väčšina z nich sú psíčkari, teda na besnenie a chlpy zvyknutí, hoci Monty patrí do samostatnej kategórie. A veľmi často sa nám stáva, že keď Monty "nepracuje" všetci sa naňho vypytujú a chýba im. :)


Ešte predtým než sme si Montyho doniesli domov, lustrovala som internetom a čítala si články ohľadom starostlivosti o psa a všetkým s tým spojeným. Naučila som sa čo si môže a nemôže dovoliť, čo môže a nemôže jesť a v tom som teda najväčší pedant. Od malička asi väčšina z nás žila v tom, že pes jedáva kosti a hlavne tie so zbytkami zo stola. Ľudia s ktorými sa rozprávam, zvyčajne psíčkari, dávajú svojim miláčikom všetko to, čo bežné jedia aj oni. Od sladkostí, cez čipsy až po spomínané varené alebo pečené kosti, ktoré sú úplne nevhodné, pretože sa po tepelnej úprave štiepia a môžu spôsobiť veľa nepríjemností pre psíka. Keď som rozmýšľala čím budeme nášho Montyho kŕmiť reálne pripadali do úvahy iba granule. Postupne som čítala rôzne články, no ako prvé mi udrelo do očí zloženie. Je až neuveriteľné koľko "bordelu" sa nachádza v takom supermarketovom šrote. Vo väčšine sú to "až" 4% mäsovej zložky a zbytok je viac menej len múka a iné prímesy. Preto radšej investujeme do kvalitnejšieho krmiva, než by sme mali malý chodiaci vypasený súdok a nie šťastného psa.

Ďalšou určite vhodnou metódou, ako kŕmiť svojho psíka je BARF, po slovensky surovou stravou.  Myslím si, že v prípade ak má na to človek čas,  dostatočne veľkú mrazničku a rozumie sa do tohto druhu stravovanie, dokáže pripraviť ideálne zloženie jedálnička. No v našom prípade to do úvahy nepripadalo už len z hľadiska pravidelného "sťahovania" raz u mňa a raz u Mareka. Preto Montymu okrem spomínaných granúl obohacujeme papanie o rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré sú pre psa vhodné a odrezky zo surového mäsa, kostí a niektoré mliečne výrobky. V žiadnom prípade mu nedovolím ochutené a korenené zbytky z ľudského jedla.


Ak sa ešte neviete rozhodnúť, či zaobstarať si psa je dobrý nápad a nemáte možnosť ho so sebou brávať do práce alebo do školy, vyskúšajte dočasku. Dočasná starostlivosť, je v tomto prípade najrozumnejšie a na skúšku to najlepšie čo môžete spraviť. Vezmete si psíka z nejakej organizácie, útulku alebo občianskeho združenia a vyskúšate si, ako by ste sa o psíka vedeli postarať vy. Rozhodnúť sa viete medzi dospelým alebo šteniatkom a za ten čas, kým si nájde adoptívnu rodinu, budete tou jeho náhradnou práve vy. Takto si môžete vyskúšať čo všetko obnáša mať psa a či to naozaj budete zvládať, hlavne čo sa týka času, ktorý mu budete musieť venovať a občas aj kvôli nemu prispôsobiť, ak ho nemáte kde a s kým nechať. Na záver by som už len dodala, aby ste sa nikdy nevzdávali svojich snov a vždy si stáli za svojim rozhodnutím, ak ste o tom na 100 % presvedčení.👍


Snoopy šaty: najpohodlnejšie a najrýchlejšie ušíté šaty vôbec, handmade by mamka ♥


x

Žiadne komentáre