AKO VYBRAŤ STAVEBNÚ FIRMU, KAPITOLA 2

 
Stavebné povolenie bolo len prvý checkpoint a až teraz sa začne tá skutočná dlhotrvajúca cesta. Hoci mi stavebné výkresy zabrali niekoľko týždňov práce popri škole a všetky ostatné povolenia, o ktorých som ani nechyrovala bolo tiež potrebné povybavovať, to najťažšie nás ešte len čakalo a to samotná STAVBA.

Najväčším problémom v dnešnej dobe je nájsť spoľahlivú stavebnú firmu, ktorá vám váš vysnívaný dom postaví. Dodávateľov je mnoho a každý, kto aspoň raz videl na živo tehlu sa považuje za stavbára a preto je to o to ťažšie. Tak, ako sme sa s Marekom našli cez internet, aj hľadanie stavbárov, ktorí nám postavia náš dom snov bolo rovnaké, avšak teraz na Facebooku. Rozhodila som siete a snažila sa nájsť reálnu firmu s nejakou „históriou“. Odporúčania na ľudí, bez mena spoločnosti, či webovej alebo inej stránky rozhodne nepripadali do úvahy. Ja som si všetky tipy poctivo zapisovala a prevažne oslovovala na cenové ponuky firmy, ktoré mi odporučilo viac ľudí a hlavné tí, ktorých som osobne poznala a veru, bolo ich pomerne dosť. Rozhodne som chcela takých, ktorý mi budú schopní dať spolu s domom aj záruku na zhotovené dielo. Čo sa týka cenových ponúk boli veru zaujímavé. Ja, ako vyštudovaný stavebný inžinier, som si nahrubo spočítala náklady na jednotlivé časti stavby a tak som vedela,  okolo akej ceny by som sa asi mala točiť. Rozpočty od živnostníkov, ktoré nepokrývali ani náklady na použitý materiál rozhodne neprichádzali do úvahy, no ani prestrelené 3-násobné ceny neboli nič pre nás.
 
 
Po vyselektovaní prijatých ponúk, sme sa s Marekom jednoznačne chceli stretnúť s danou firmou a prejsť si naše predstavy a očakávania. Pre začiatok sme sa nechceli „upísať“ na stavbu celého domu jednej firme a tak sme začínali, ako inak, od základov. Po vybratí niektorých cenových ponúk sme sa šli rovno stretnúť na našom pozemku s možným zhotovovateľom. A tak, ako sme si to rýchlo ani nepredstavovali, sme mali hneď rozhodnuté. Okrem rýchlej a inteligentnej mailovej aj telefonickej komunikácie (čo je pre mňa alfou a omegou, no k tomu sa ešte vrátim) sme sa ešte v daný deň stretli u nás „na dvore“  a prehodili pár viet. Na naše stretnutie prišiel vyštudovaný stavebný inžinier (hneď prvé veľké plus), ktorý rozumel všetkému o čom sme hovorili, vyzeral že má prehľad o tom celom priebehu výstavby a približných termínoch čo a ako sa reálne dá stihnúť a čo nie. S čítaním stavebných výkresov takisto nebol problém a my sme po pár vetách mali rozhodnuté. „Peťo“ z firmy Peza pro s. r. o. nás po pár minútach presvedčil o našom výbere a tak sme mali hneď jasno. S nikým ďalším sme sa už ani nestretli. Celé toto naše „výberové konanie“ prebehlo ešte pred vydaním právoplatného stavebného povolenia a tak sme už len čakali na termín, kedy môžeme oficiálne začať stavať.


Spomínaná komunikácia medzi ľuďmi je pre mňa kľúčová. Tak, ako keď sa stretnem s niekým na ulici a vediem rozhovor po pozdravení sa, to isté očakávam aj od mailov či správ. Základom úspechu pre mňa bolo aspoň jednoduché dobrý deň a komunikácia na úrovni. Pri tom množstve správ boli odpovede typu: bez pozdravenia, s nepríjemným „tónom“ a žiadosťou o kompletnú projektovú dokumentáciu s výkresmi, správami, výkazmi výmer a pomaly aj s rodným číslom a krvnou skupinou neakceptovateľné. Na niektoré som dokonca nemala chuť ani reagovať a na správach druhu: my vám to spravíme bez dokladov, či záruky, lebo už 4 roky chodíme po stavbách som sa naozaj zasmiala a priznávam, že ma občas aj bavilo takéto dopisovanie s dotyčnými ľuďmi, kedy som čakala, akú zaujímavosť sa ešte môžem dozvedieť.

  

Takže odporúčania pri výbere firmy, ktorá vám bude stavbu zhotovovať sú nasledovné. Netreba ísť hneď po cene. Porovnávajte a prepočítavajte.  To čo je najlacnejšie, asi nebude úplne to správne, avšak ani najvyššia cenová ponuka nezaručuje najlepší výsledok. Zlatá stredná cesta je opäť to najlepšie rozhodnutie. Vždy sa ešte pred finálnym výberom stretnite s daným človekom a všetko si prejdite. To hralo dôležitú a povedala by som aj rozhodujúcu úlohu pri našej voľbe. Komunikácia je ďalší veľmi dôležitý bod. Keď vám niekto dvihne telefón aj v piatok večer a zodpovie vaše neisté otázky, má tiež bod k dobru. Na záver však nezabúdajte ani na podpis zmluvy, niekomu je to síce jedno, no ja sa na tom dosť potrpím. Nikdy neviete čo sa môže stať a nečakane sa môže všetko zvrtnúť a tak máte vždy aspoň niečo v ruke, či lepší pocit na duši.

 Bonnet.ka


Žiadne komentáre