PREČO MERINO?


Úprimne sa priznávam, že pred tým, než sa nám drobec narodil, som vôbec netušila, čo je to merino. Nikdy sme ho nenosili a popravde som sa s ním ani nestretla. Malý dostal svoje prvé maličké merino body (to, čo je merino som si však uvedomila až o niečo neskôr), ale tak, ako ho dostal a pár krát obliekol, sme ho posunuli ďalej a nejak som to neriešila. Tam sa naša cesta so spomínaným materiálov rovno aj skončila.

 

Keď sa pozriem na to, čo sme doma nosili my, napadne mi "termo". Termo z umeliny za naozaj smiešnych pár eur, ktoré úprimne podľa mňa svoju funkciu ani neplnilo. Nosili sme ho akurát na nejakú turistiku a okrem neho nesmeli chýbať asi troje ponožky, niekoľko tričiek a mikín, len aby nám nebola zima a bolo čo, v prípade potreby, vyzliekať. Čím viac ale drobec rástol, začala som sa zamýšľať nad tým, čo mu budem obliekať počas chladnejších dní jemu. Také malé dieťa totižto nevie povedať, že je mu zima alebo teplo a tak všetka zodpovednosť za to, čo má na sebe a ako sa cíti je na rodičoch. Vtedy som objavila merino a začala viac googliť.

 


Nie som síce žiaden expert, no v jednoduchosti vám skúsim tento prírodný materiál predstaviť. Merino je druh vlny, respektíve oviec, z ktorých túto vlnu máme. V porovnaní s klasickou vlnou je jemnejšia, oblečenie z nej neškriabe a má termoregulačné schopnosti. Merino oblečenie v zime zahreje a v lete sa v ňom človek neprehrieva, čo je dôležité hlavne u detí, keďže tie nemajú termoreguláciu ešte dostatočne vyvinutú. Okrem toho je merino vlna antibakteriálna a nemnožia sa v nej baktérie, z toho dôvodu ju nie je potrebné prať, ako bežné bavlnené, či syntetické tričká a úplne ju postačí v prípade spotenia nechať na vzduchu vyvetrať a môžeme ju na ďalší deň bez problémov a bez zápachu znovu nosiť. Dôležitá je ale správna starostlivosť. Oblečenie je potrebné prať pri nízkej teplote do 30°C s prostriedkom vhodným pre merino vlnu buď ručne alebo v práčke na nízkych otáčkach a šetrnom programe a hlavne bez aviváže. Nikdy však nesušiť v sušičke, na radiátore, ani priamom slnku, iba rovno rozprestreté napríklad na sušiaku a hlavne nežehliť. Všetkými spomenutými postupmi by sa tak mohlo merino vlákno poškodiť a to rozhodne nechceš.

 


Späť ale k nášmu oblečeniu. Ako som už spomínala, najdôležitejšie pre mňa bolo obliecť do merina
drobca. U malých detí mi stále príde najpraktickejšie body, ktoré po celý čas nosenia ostane na svojom mieste a žiaden odhalený chrbát teda nehrozí. Nohavice do teplejších dní postačia namiesto tepláčikov, no skvele zahrejú aj pod oteplovačky na bláznenie sa do snehu. A na hlavu? Jednoznačne kukla. Klasické čiapky nenosí už dosť dlhú dobu, pretože kukla splní všetko čo očakávam. Drží po celý čas na svojom mieste, nepadá z hlavy a dieťa si ju samé len tak nestiahne a hlavne je predĺžená na krku, takže žiadne šály, či nákrčníky nie sú vôbec potrebné. A pre mňa je rovnako dôležité, ako pre drobca, mať kríže v teple a nemusieť riešiť nejaké vyhrnuté tričko. Siahla som teda po predĺženej mikine s nošičskou vsadkou, keďže chôdza ešte nie je dostatočné "vypimpovaná" a tak nás nosenie pri venčení Montyho dokáže stále odbremeniť.

 


Všetky spomenuté kúsky nájdete u
Froggywear, ale aj mnoho ďalšieho. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať takéto merino oblečenie je o niečo drahšie, než obyčajné, jeho vlastnosti nič nenahradí. Okrem toho detské veci majú patenty, vďaka ktorým sú rastúce a tak ich bez problémov vynosíte hneď niekoľko sezón. Tak čo, vyskúšate ho aj vy?


Bonnet.ka


Spolupráca s Froggywear 

Žiadne komentáre