(PO) SVADOBNÁ CESTA, ČASŤ DRUHÁ - ZAKOPANE


...z Krakowa sme si to po necelých troch dňoch nasmerovali do Zakopaneho. Po ceste sme však objavili na bilboarde v Terma Bania slovenské štvrtky s výbornou cenou vstupného a tak sme ako „trosky“ išli na kúpalisko s igelitkami, keďže sme žiadne malé cestovné tašky alebo vaky na veci nemali. Po pár hodinkách sme ale v našej ceste pokračovali ďalej.



Cieľ bol jasný a my sme si našli krásne ubytovanie asi 5 minút autom od Zakopaneho. Krásne nové, útulné ale predsa moderné ubytovanie rodinného charakteru, aspoň také bolo očakávanie podľa fotiek. No cestou cez okolité dediny, kedy už navigáciu ukazovala takmer cieľ, mi všetko jedno nebolo. Srdce som mala v krku a stiahnutý žalúdok, keď som zbadala dom. Našťastie to nebol ten náš, pretože ulice boli okrem čísla označené aj písmenom a to naše bolo až o jeden dvor ďalej. Až vtedy mi odľahlo. Ako vždy som na ubytovanie kládla ja najväčší dôraz a práve preto som ho opäť vyberala dôkladne.



Po príchode nás čakala krásna rezidencia v klasickom poľskom štýle. Drevenička z vonku aj z vnútra, s útulnými izbičkami s kúpeľnou a uvítacou fľašou vína. Ja som bola úplne nadšená a Marek taktiež. Na prízemí boli okrem 2 izieb aj malá kuchynka a väčšia spoločná obývačkou s jedálňou a malou chladničkou pre ubytovaných. Na skrinkách boli nonstop prichystané poháre, šálky, či taniere a mištičky, ktoré si všetci hostia mohli brať a takto „piknikovať“. Samozrejmosťou bola aj káva, čaj, voda, či ovocie a sladkosti, ktoré sme si mohli užívať vo vnútri alebo von na terase. Okrem krásneho posedenia vo vnútri, s obrovskými nádhernými maľovanými obrazmi, ktoré zdobili aj chodby chaty sa vonku nachádzala malá súkromná sauna a posedenie v záhrade. Popravde najviac som sa asi tešila vždy, keď sme sa vrátili do našej chaty.


Ďalší deň po raňajkách, asi ako všetci slovenskí a českí hostia, ktorí sme boli na chate ubytovaní, sme si to nasmerovali do Zakopaneho. Mala som dosť veľké očakávania a to bola asi chyba. Nemôžem povedať, že by tu nebolo pekne, ale druhý krát by som sa už nevrátila, jedine asi počas zasneženej zimy, by mohla byť trošku iná atmosféra. Na to, že bol bežný pracovný deň, všade to bolo preplnené turistami hlava nehlava a ja sa davom veru rada nepredieram. Pre začiatok sme si to nasmerovali na vrch Gubalowka. Zubačka bola niečo, ako na náš Hrebienok, no za poľské minimálne ceny, ktorá pravidelne naozaj nonstop premávala hore-dole. Keď sme sa vyviezli, očakávala som všetko, ale toto naozaj nie. Na kopci bola vytvorená skutočná pláž, s pieskom a lehátkami, kde si mohli turisti oddýchnuť, bez toho aby museli platiť nejaké vstupné, alebo konzumné. U nás na Slovensku je totižto väčšinou všetko spoplatnené, no poliaci sú iní. Okrem toho, že aj tento jeden obyčajný kopec vedia premeniť na atrakciu, sú veľmi milí a príjemní hostitelia s čím sa u nás úplne pravidelne nestretávame.


Na vrchole nás čakala okrem iného aj jedna nekonečná ulička lemovaná stánkami so suvenírmi, papučami, či vankúšmi s výšivkou Zakopane a mnoho iných vecí. Ja som si hneď vyhliadla ľadovú drť v párty pohári, ktorá mi hneď zlepšila náladu a oveľa lepšie sa mi šľapalo. Následne ani Marek neodolal a doprial si dávku mrazeného osvieženia aj on a spolu sme s našimi palmami brázdili stánkami. Po niekoľko stovák metrov sme stále nenatrafili na koniec a tak sme sa vrátili naspäť zubačkou dole. Nasmerovali sme si to rovno na tú hlavnú, takisto nekonečnú, uličku nákupov.


Opäť hlava na hlave, či už na ulici alebo v obchodoch, tak sme si to radšej nasmerovali do reštiky, kde teda taktiež o nič menej ľudí nebolo, no obsluha bola pomerne veľmi rýchla. Z jednej polievky a hlavného jedla sme sa dvaja naobedovali, pretože sme videli, aké porcie nosia a pokračovali pomedzi dav ďalej. Po niekoľkých metroch sme to vzdali a pomaly sa vrátili naspäť k autu, na nákup večere a na chatu. Chvíľu sme si oddýchli a spravili si piknik v jedálni. Prvý večer sme mali objednané pirohy a ravioly z neďalekej domácej výrobne a na ďalší sme sa obslúžili sami. V noci sme mali rezervovanú saunu a takto zrelaxovaní sme sa na ďalší deň mohli vybrať na cestu domov. Za ubytovanie a prístup majiteľov, by som neváhala sa sem vrátiť opäť a jednoznačne odporúčam na predĺžený víkend všetkými desiatimi.

Žiadne komentáre