AKO APLIKOVAŤ GÉL LAK DOMA


O vlasoch sa hovorí, ako o korune krásy každej ženy, no v mojom prípade by som sa zamerala na inú časť tela, teda konkrétne na nechty. Možno je to tak iba u mňa, no prvé čo si pri kontakte s nejakým človekom všimnem sú nechty na rukách. S väčšinou z vás som sa zhodla, že nič totižto nepôsobí horšie ako neupravené, či nechutne okúsané nechty. Rovnako zle sa ukazujú aj výrazne odrastené nechty, alebo chýbajúci, ošúpaný lak.

Viem, že určite nie každej žene sa páčia dlhé, či nalakované nechty. Toto rozhodne nie je pravidlo a dôvod prečo sa inak o svoje ruka nezaujímať a nevenovať im istú starostlivosť. Takisto pekne dokážu pôsobiť prirodzené no upravené nechty, ako aj výrazné a rôznofarebné. Základom je venovať im aspoň trochu času, či už v salóne, alebo domácou manikúrou, ktorá je o šikovnosti, zručnosti, alebo len o cviku. Hoci sa nemôžem považovať za profesionálku, čo to som už vyskúšala a za detstva z naozaj okúsaných nechtov som počas gymnázia prešla cez gélové, akrylové, či prírodné až k dnešným gél lakom. Po už spomínaných akrylových umelých nechtoch som si dala dlhšiu chvíľu pauzu, pretože sa mi moje nechty dosť zničili, boli tenké a oslabené. Nechcela som im preto viac „ubližovať“ a tak som si ich zregenerovala a začala doma lakovať klasickými lakmi.


Minulý rok som však objavila gél lak. Áno vedela som o ňom už skôr, ale nevenovala som tomu žiadnu pozornosť, až pokiaľ ho neotestovala moja mamka, ktorá si už akrylové nechty, kvôli alergii nemohla dávať robiť. Vyskúšala preto gél lak a bola nesmierne spokojná. Nechty krásne držali, boli spevnené, nelámali sa, neštiepili sa a tak som sa rozhodla dať si takýto gél lak na nechty aj ja a mať pokoj na dlhší čas. A keďže ako som už spomínala, niekedy som si akrylové nechty robila aj sama, odhodlala som sa a nakúpila si prvé gél laky a základné produkty k domácej manikúre, ktoré mi ešte chýbali. Rôzne pilníky a vodičky, ktoré sa používajú k modelácii umelých nechtov som už mala a takisto aj UV lampu, ešte z roku pána, no stále funkčnú, nemusela som si kupovať novú. A keďže veľa z vás malo záujem o návod, ako si gél lak spraviť doma a aké produkty používam, pripravila som si pre vás návod, ako na to.

Základné pomôcky

Dočítate sa o rôznych značkách gél lakov, ktoré môžete použiť, no ja som sa rozhodla pre možno o trochu drahšie, ale zato kvalitné značky, ktoré som už mala vyskúšané a fungovali veľmi pekne. Podkladovú bázu a vrchný gél lak mám od značky CND a to konkrétne tieto:  CND Creative Play Gél Lak Base Coat a  CND Creative Play Gél Lak Top Coat. Farebné gél laky používam od značky NeoNail, ktoré som zatiaľ vyskúšala a som s nimi veľmi spokojná. Farby sú krásne sýte, veľmi dobre pigmentované a výborne kryjú. Okrem gél lakov na nechty budete ďalej potrebovať pilníky rôznych hrúbok, brúsny blok na nechty, cleaner, pomarančové drievko, vatové tampóniky alebo buničinu a UV alebo LED lampu.


Postup

Gél lak si aplikujem na svoje prírodné nechty. Na začiatok si zatlačím nechtovú kožičku v oblasti nechtového lôžka, upravím tvar nechtu a jeho povrch zmatním blokom, alebo pilníkom hrúbky 240. Okolitú prach očistím kefkou alebo väčším štetcom a nechty pretriem tampónom namočeným v cleaneri, kvôli očisteniu a odmastneniu. Keď sú nechty takto pripravené aplikujem podkladový base coat na každý prst a dám vytvrdnúť do UV lampy na cca 60 sekúnd. Každý produkt má však definovanú dĺžku tvrdnutia podľa použitého druhu lampy. Následne použijem farebný gél v dvoch alebo troch vrstvách, podľa odtieňu použitej farby a každú vrstvu nechám opäť samostatne vytvrdnúť po dobu 60 sekúnd. Na záver aplikujem vrstvu top coat, ktorá zanechá nechty krásne lesklé alebo matné (podľa druhu použitého top coat-u ) a nechám vytvrdnúť 90 sekúnd. Po vytvrdnutí vrchej vrstvy utriem lepkavosť povrchu cleanerom. Keďže momentálne používam výpotkový top coat musím nechty kvôli lepkavosti pretrieť, ale môžete mať aj bezvýpotkový top coat a preto tento krok môžete vynechať. A tadá domáca manikúra je hotová.


Rady na záver:

Netreba pozabudnúť na zopár dôležitých rád a postupov pri gél laku.

1. Gél lak pred aplikovaním pretrepte.
2. Nikdy neaplikujte gél lak až k nechtovému lôžku, ale približne 0,5 mm od nechtovej kožičky. Ak sa tak stane, prebytočný gél lak odstráňte pomarančovým drievkom.
3. Vždy nanášajte tenkú vrstvu gél laku, aby zbytočne nezatekal pri tvrdnutí. Radšej viac tenkých vrstiev, ako jednu hrubú.
4. Gél lák nanášajte až po voľný okraj nechta, ktorý taktiež prelakujte.
5. Nedotýkajte sa lepkavého povrchu nechtu.
6. Nenechávajte otvorenú fľaštičku laku pod zapnutou lampou, aby gél lak nezatvrdol.


Dúfam, že som pomohla všetkým, ktoré ste sa zaujímali o to, ako si urobiť domácu gél lak manikúru. Mne takéto nechty vydržia aj 4-6 týždňov, no samozrejme, že po 7-10 dňoch ich prelakujem, pretože rovnako ako neupravené, tak ani dlhé odrastené nechty nepôsobia pekným dojmom. 


Žiadne komentáre