AKO NAKUPOVAŤ V SECOND HANDE


Nakupovanie v second handoch nebola nikdy moja šálka kávy. Ešte z detstva si pamätám, ako sme s mamkou tento shopping vyskúšali, ale jej rovnako ako aj mne, sa nechcelo prehrabávať medzi všetkými handrami a hľadať niečo, čo by stálo za použitie. Množstvo vecí je totižto podľa mňa takých, ktoré už niekto veľmi dlho používal a sú obnosené a hodné na nejaké iné využitie. No shopoholici zo secondhandov, by mi zrejme za pravdu v tomto prípade nedali.

Neskôr som si povedala, že by bolo fér dať sekáčom druhu šancu a tak som sa tam vybrala po pár rokoch opäť, ale história sa opakovala. Chyba bola zrejme tá, že som sa rozhodla hľadať jednu konkrétnu vec a nie sa prehrabávať medzi toľkými kusmi oblečenia. Áno ja viem, veľmi veľa požiadaviek pre tento druh nákup, ale musela som si nájsť dôvod, prečo do sekáča vstúpiť znova. Rovnako, ako pred niekoľkými rokmi situácia sa zopakovala a medzi množstvom nepoužiteľného šatstva som tú moju vysnívanú bundu nenašla a ani nič iné, čo by u mňa malo využitie. Z toho však plynie hneď jedna rada. Nehľadajte niečo konkrétne, je to rovnaké, ako aj vo všetkých komerčných predajniach, keď to potrebujete, nenájdete to, ale ak budete neskôr hľadať niečo iné, môže vám do cesty padnúť to, po čom ste už dlho túžili a predtým nevedeli nájsť.


Ďalším dôležitým faktom je hlavne nenakupovať bezo zmyslu. To že je lacné a bude vás to stať pár eur, či dokonca centov, neznamená, že si to hneď musíte kúpiť. Ani v bežných reťazcoch nenakupujete vo výpredajoch len preto, že oblečenie zlacnelo, ale najskôr si je vhodné zvážiť, či danú vec potrebujete, či ju vynosíte, alebo ju kúpite len preto, že bola lacná a bude vám visieť doma v skrini rovnako, ako tie drahšie, ktoré vás v obchodoch upútali, ale v šatníku už nemajú reálne využitie. Avšak rovnako ako aj v klasických obchodoch, aj v secondhande som narazila na neskutočne predražené oblečenie. Neviem, no vždy som si myslela, že sekáč je lacný obchod, kde sa dá oblečenie kúpiť za pár korún. No ostala som nemilo prekvapená, že množstvo vecí je dokonca drahších ako v značkových obchodoch, v ktorých ho v prípade potreby dokážeš vyreklamovať, či vrátiť a práve preto je toto jeden z ďalších dôvodov, prečo tam nenakupujem. 


No a keďže ja v tomto druhu obchodu nakupovať neviem, nedokážem, nemám to rada, alebo ma to ešte nikto nenaučil, (stále čakám kedy Erika príde na návštevu do Košíc a vyskúšam s ňou ozajstné nakupovanie v secondhande), ďalšou možnosťou, ako šetriť planétu, peňaženku, či miesto v skrini je nakupovať na rôznych internetových bazároch či od kamarátok, pretože tiež majú plné skrine oblečenia, ktoré už nenosia, alebo nikdy ani nenosili, ale rozhodli sa ho za pár eur posunúť niekomu ďalšiemu. 


Na záver som však poprosila som o rady, ako nakupovať v second hande najpovolanejšie ženy v tejto oblasti, ktoré mi pre vás dali zopár rád.

Hlavný dôvod, prečo nakupovať v secondhandoch je to, že na našej planéte je  teraz také obrovské množstvo oblečenia, že by vystačilo aj pre naše detí a vnúčatá. Móda je veľmi dynamická, oblečenie sa vyrába závratnou rýchlosťou, my ho nestíhame kupovať a častokrát skončí v spaľovniach alebo na skládkach -  nové, s visačkami. Kupovaním v second handoch si zaobstarávame kúsky, ktoré už na našej planéte sú, no niekto iný ich nenosil. Podporujeme tak udržateľnosť v módnom priemysle. Sekáče sú taktiež super na to, že tam často nájdeme veľmi štýlové alebo retro kúsky, ktoré v bežnom obchode určite nie sú. A navyše, ušetríme, keďže oblečenie v sekáčoch stojí pár eur, pričom v reťazcoch je to desaťnásobne viac. Avšak aj v sekáči si treba vedieť vyberať a netreba sa nechať zmiasť veľmi nízkou sumou. Oblečenie je nosené, takže veľakrát natrafíte na kúsky, ktoré môžu mať známky nosenia alebo môžu byť poškodené. A ako nájdem tie najlepšie kúsky? Do sekáčov treba chodiť pravidelne, s chuťou "hrabať sa". Nemyslite si, že prídete a hneď od dverí na vás budú vyskakovať módne poklady. Najlepšie je chodiť pravidelne. Ak hľadáte bežné kúsky, pokojne sekáč navštívte počas zliav a ak hľadáte niečo špeciálne a originálne, oplatí sa prísť počas novej kolekcie, kedy oblečenie ešte nie je vykúpené.

Nakupovanie v secondhandoch a celkovo slow fashion sú mi posledné roky pomerne blízke. Tejto móde som prišla na chuť počas života v zahraničí, ale aj po návrate na Slovensko som sa toho nevzdala. Aj v rodných Košiciach, kde momentálne žijem je pár skvelých sekáčov, ako napríklad Vintage na Hlavnej ulici alebo známa sieť Textile House so svojimi pobočkami.
Secondhandy vymetám pravidelne a veru, že sa mi v nich často podarí nájsť originálne/zberateľské kúsky, pôvodne drahé značky ako Hugo Boss, Lacoste, Tommy Hilfiger či Levis, ale aj vintage kúsky, ktoré sú odhadom minimálne 2x tak staré ako ja. Reakcie ľudí na to, že nakupujem v secondhadoch sú všelijaké a často sa stretávam s názorom, že sekáče sú len pre ľudí ktorí sú na tom finančne horšie, ale toto tvrdenie považujem za veľký omyl. Okrem toho, že si môžete super nakúpiť, skúste sa na secondhand módu pozerať aj z tej ekologickej stránky. Veď nie je na tomto svete už dosť šatstva v obehu? Nenakupujte ďalšie a siahnite po sekáčových kúskoch.


Erika z blogu V hlave ženy:

Ak by som mala poradiť niekomu, kto v sekáčoch ešte len začína nakupovať, boli by to tri veci. Otvorená myseľ, čas a nulové očakávania. Zapojte svoju fantáziu a nenechajte sa "klamať" oblečením na vešiakoch. To, čo vyzerá na prvý pohľad ako bláznivý, nemoderný kúsok, môže byť, ak mu to dovolíte, úžasným úlovkom. Veci často zahrajú až na postave, keď sa spoja s tou správnou nositeľkou. Vašou najväčšou investíciou bude váš čas. Pol hodina raz do mesiaca Vám môže priniesť nové džínsy. Ak však rovnaký čas investujete raz týždenne, šanca, že objavíte krásny kus sa zvyšuje. Najmä, ak si vyberiete ten správny deň, kedy prichádza na scénu nový tovar, keďže väčšina second handov má pravidelnú obmenu predajne. To najdôležitejšie však je, choďte tam bez očakávaní. Ak sa vyberiete po červené šaty, s krátkym rukávom, v dĺžke po kolená, budete takmer s istotou sklamané. Ak však idete po niečo, čo krásne zapadne do Vášho šatníka a štýlu, je dosť veľká šanca, že na niečo natrafíte. Hlavne však majte na pamäti, že je to stále nakupovanie. A že mať 30 tričiek v skrini a nosiť 5 z nich je zbytočné bez ohľadu na to, kde ste ich kúpili.


Alex Wortex, najkontroverznejšia a najextrovertnejšia osoba na celej československej scéne:





Do sekáču odporúčam chodiť čisto pre radosť a bez očakávaní.
Netkvieť na konkrétnej veci, ale skôr dať šancu iným kúskom,
pokúsiť sa vidieť ich potenciál, hoci na prvý pohľad v nich nevidíme žiaden zmysel.
Neexistuje totiž škaredé oblečenie, ale skôr nedostatok fantázie ako ho použiť,
či s čím skombinovať. Na lov sekáčových kúskov odporúčam chodiť pravidelne
s kamoškou, či maminou a vypestovať si v tom záľubu, potom aj tie vysnené
kúsky prichádzajú úplne hravo, lebo nie sme v odpore
a nebránime manifestácií toho, po čom túžime.






Žiadne komentáre