MANŽELSTVO


Ani sme sa nenazdali a už je tomu rok. Rok, ktorý zbehol ako voda, avšak nič závratné sa v ňom nezmenilo. Osobne, pokiaľ by som sa nepodpisovala „novým“ priezviskom, asi by som žiadnu zmenu ani nepostrehla.   

Hoci sa v dnešnej uponáhľanej ľudia dobe mladí ľudia už tak často nehrnú do manželstva, my sme v tom mali hneď jasno. Obaja sme s Marekom vedeli, že sa skôr, či neskôr vezmeme. Ak by bolo na mne, boli by sme manželmi už oveľa dlhšie, ale ako by Marek povedal, na dobré sa čaká. 😁 Ja si osobne myslím, že v posledných rokoch mnoho ľudí nekladie dôraz na nejaký "zdrap papiera" a vyhlásenie o manželstve. Dávnejšie v minulosti, by ste nestretli dvoch ľudí, žijúcich spolu, plánujúcich si svoju budúcnosť bez "titulu" manželstva. Bohužiaľ povedzme si pravdu, dnes veľa ľudí hlavne aj v našom okolí, by sa zrejme nezosobášilo, ak by nečakali bábätko. Česť výnimkám, no myslím si, že je to väčšinou tak. Toto je jedným, z pár nie práve najvhodnejších dôvodov, prečo sa ľudia nechajú na svadbu nahovoriť. Spoločný prírastok je už totižto takým malým "problémom", ktorí dvoch ľudí istým spôsobom spojí už navždy, či spolu ostanú alebo nie. Práve preto si mnoho z týchto bábätkovských párov povie svoje áno a začnú tvoriť rodinu ešte skôr, ako by sa ňou naozaj chceli stať. Nebojím sa dokonca ani povedať, že mnoho z nich, by sa nikdy nevzalo, či možno by neskôr už ani pár netvorilo. Istým spôsobom ich to už ale spája a tak veľmi na výber nemajú.


Ja som rada, že my sme to s Marekom stihli ešte pred príchodom potomka a tak si o nás nikto nemôže povedať: Veď tí sa brali iba kvôli decku. Nemôžem síce hovoriť za nás oboch, no pre mňa manželstvo znamená niečo viac, ako len papier. Viem totiž, že mám pri sebe človeka, s ktorým chcem stráviť zbytok svojho života. Viem, že chcem, aby naše deti mali rovnaké priezvisko ako obaja rodičia a nemuseli riešiť otázky, prečo sa volá mamka inak ako ocko a prečo rodičia kamarátov majú rovnaké priezvisko. Viem, že mám vedľa seba človeka, na ktorého sa môžem spoľahnúť, ktorý má dokáže vypočuť, ktorému môžem povedať čo má trápi, ale aj podeliť sa s dobrými správami. Viem, že som si zobrala človeka, ktorý pre mňa spraví maximum a pretrpí aj tie moje zmeny nálady. Vie, že aj keď naňho kričím a nadávam, nemyslím to v zlom, a že ma tá moja hlúpa povaha o pár minút prejde. Viem, že mám pri sebe človeka, s ktorým chcem budovať náš spoločný domov. Viem, že jedného dňa, keď budeme mať spoločné deti, bude tým najlepším otcom na svete. Viem, že som sa rozhodla správne a nevymenila by som ho za nič na svete.


Neľutujem svoje rozhodnutie, pretože sa teším vždy, keď sa ráno zobudím a vidím ho ležať vedľa mňa. Keď viem, že so mnou pôjde po tme v noci, pretože sa bojím ísť sama. Milujem ten pocit, kedy ma zahreje pri srdci stále, keď sa pozriem na jeho ruku a vidím ten malý krúžok na prste, ktorý symbolizuje naše manželstvo. Presne ten, ktorý nechcel ani nosiť, no dodnes ho nedal z ruky dole. To je len málo z toho, čo pre mňa oslovenie manžel a manželka znamená a čo mi v živote dalo.






Bonnet.ka

Šaty, žaket, šperky a doplnky: Salón Bonnet a Original Bonnet

2 komentáre

  1. To je krásné :) Mám úplně stejný názor na manželství a strašně mě mrzí, jak manželství hodně lidí podceňují a říká, že je to jen kus papíru. Pro mě je to i něco, čím si navzájem veřejně dáme najevo, že to spolu opravdu myslíme vážně. Jsem teď čerstvě(konečně :D) zasnoubená a nemůžu se dočkat, až o svém partnerovi budu moct mluvit jako o manželovi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že v dnešnej dobe stále niekto zastáva tento názor na manželstvo. :)

      Odstrániť