CURLY GIRL - AKO NA TO


To, o čom hovoríme pod pojmom Curly girl metóda som vám popísala v prvom článku. Dnes vám predstavím moje prvé kroky ako začať.

Najdôležitejšie je prestať používať vlasové produkty, na ktoré sme boli roky zvyknuté a urobiť za nimi hrubú čiaru v podobe posledného umytia. Pod pojmom Final wash teda rozumieme posledné umytie vlasov so šampónom „s nevhodným“ zložením a teda s obsahom sulfátov, ale už bez silikónov. Silikóny sú totižto zložky, ktoré naše vlasy nechávajú na prvý pohľad krásne a lesklé, no v skutočnosti na nich iba vytvoria nepriepustnú vrstvu, cez ktorú sa iné (výživné) látky do vlasov nedostanú. Tých sa práve preto dokážeme zbaviť iba sulfátovým šampónom bez obsahu silikónov, ktorý naše vlasy síce vysuší, ale dostane z nich spomínané silikóny preč. Na toto umytie sú vhodné šampóny z drogérie, ako napríklad značka Timotei, Balea alebo Nivea, všetky však bezsilikónové! Tento šampón už ďalej požívať nebudete, ale môže sa vám hodiť, ak náhodou niekedy použijete nevhodný produkt, ktorý bude potrebné z vlasov odstrániť práve týmto šampónom, alebo napríklad na umytie po nafarbení vlasov.

Keď vlasy konečne zbavíme všetkého zlého, musíme sa naučiť, ako sa o ne znova starať. Správna starostlivosť je najdôležitejšia a je teda nasledovná:

Dôležitým bodom je spôsob, ako vlasy umývame. Najlepšie riešenie je v sprche alebo vo vani dolu hlavou, kedy vlasy voľne visia a nedotýkajú sa pokožky so sprchovými prostriedkami a prirodzene sa vám vlnia.

Vlasy umývame čo najmenej, teda 1-2 krát týždenne, podľa potreby, avšak nie je nutné to nijak preháňať a trápiť sa pre neumyté vlasy, pretože tie si budú musieť pomaly zvyknúť na novú údržbu. Zo začiatkue ich pokojne umývajte aj častejšie, tak ako vám to vyhovuje a neskôr si vaše vlasy nájdu ten správny interval medzi umytím. Ja ich preto momentálne umývam každý 3/4 deň.


Môžeme používať dva druhy umývania, buď s
Low poo šampónom (šampón s jedným zložením, vhodný na takéto umývanie) alebo Co-wash, čo je teda umývanie vlasov s kondicionérom úplne bez šampónu. To som zatiaľ ešte neskúšala a trošku sa bojím, aký bude výsledok, ale keďže to iné baby bežne praktizujú, možno to bude ešte lepšie ako s Co-washom.

Česanie za sucha je úplne nevhodné. Vlasy češeme iba počas umývania, keď na nich máme dostatočné množstvo kondicionéru, aby sme ich neničili. Na rozčesanie používame hrebeň so širokými zubami alebo nám postačia len vlastné prsty na rukách tak, ako to robím aj ja.


Vlasy nikdy nežmýkame, ako prádlo. Prebytočnú vodu z nich jemne vytláčame rukami, alebo môžeme použiť
uterák z mikrovlákna (ten som is hneď zaobstarala ja). Nepoužívame obyčajné froté uteráky, pretože majú drsnú štruktúru, ktorá vlasy ničí a oslabuje, spôsobuje Frizz (strapatenie a odstávanie vlasov "mimo pekné zkučeravených prameňov") , no ak nemáte uterák z mikrovlákna, použiť môžete aj obyčajné bavlnené tričko.

Keď máme vlasy ešte mokré, respektíve vlhké, aplikujeme na ne stylingové produkty, ktoré podporia ich prirodzený tvar. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých typov. Buď použijete CG gél na vlasy, tužiacu penu, alebo, ako som vyskúšala aj ja: domáci gél z ľanových semienok, ktorý si hravo vyrobíte doma. 1/3 hrnčeka ľanových semienok zalejeme 2  hrnčekmi vody a privedieme k miernemu varu. Keď tekutina začne mať konzistenciu gélu, precedíme ju, necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke, kde vydrží cca 2 týždne.


Po umytí necháme vlasy voľne
vyschnúť, alebo môžeme použiť fén s difuzérom na najnižšom stupni teploty aj prúdu vzduchu. Ten však používam iba v prípade, kedy potrebujem vlasy rýchlejjšie dosušiť napríklad pred spaním a to je ďalší bod. Nikdy nechodíme spať s mokrými vlasmi, pretože tie sú v tomto stave najzraniteľnejšie.

Dôležitým bodom je aj to, ako s vlasmi spíme. Sú rôzne riešenia, ako ich čo najmenej namáhať a tými sú saténová obliečka na vankúš, ktorá je krásne hladká a vlasy po nej kĺžu, prípadne saténový turban, do ktorého vlasy zabalíme, ale asi najjednoduchším riešením je, keď si pred spaním vlasy upevníme do voľného copu na vrchu hlavy pomocou saténovej gumičky tak, ako to robím aj ja. Vlasy v gumičke nosím aj vtedy, keď ich ešte nechcem umývať, ale rozpustené už nemajú práve najkerajší tvar a tak je najjednoduchšie ich takto zopnúť hore na hlave.


Ak ste sa aj vy rozhodli vyskúšať CG metódy na svojich vlasoch, vhodné produkty nájdete na stránke curlygirl.eu, kde vám dievčatá poradia, čo sa bude hodiť najlepšie pre váš typ vlasov, alebo si rôzne produkty nájdete aj samé, po naťukaní kompletného zloženia do
Curlsbot-a.


Bonnet.ka

Fotila: Andrea Nagyová

 

Žiadne komentáre