BANÁNOVÝ CHLIEB


Banana bread na mňa často vyskakoval z každej strany a ja som dosť dlho odolávala. Odrádzala ma "polosurová" konzistencia rozdžabaných banánov, no povedala som si, že pokus nič nedám a keď mi chutiť nebude, už ma aspoň nebude lákať.

 Doma sa nám nahromadili banány, ktoré už nikto nechcel jesť, pretože boli poriadne prezreté, no svedomie mi nedovolilo ich vyhodiť. To bol presne ten správny čas na vyskúšanie banánového chleba, ktorý všetci tak ospevujú. Recept som popravde hľadala podľa obrázkov tak, aby chlieb (naozaj stále nechápem prečo sa to volá chlieb a nie koláč) vyzeral čo najviac prepečený a najmenej surový a takýto (už mnou upravený recept) som si pre vás rovno aj pripravila.

 

Recept je naozaj jednoduchý a lepší spôsob ako spracovať už prezreté banány nepoznám. Budete teda potrebovať :

3-4 zrelé (pokojne aj prezreté) banány

1/3 hrnčeka rozpusteného masla

1/3 hrnčeka práškového cukru

1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

1 kypriaci prášok

1 vanilínový cukor

1 vajce

1 lyžička sódy bicarbóny

1 škoricový cukor

1/2 lyžičky soľ

 

Ja osobne banány nepučím, ale rovno mixujem spolu s rozpusteným maslom z čoho vznikne základ cesta. Primiešam jedno vajíčko, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ a spolu to celé premiešam. Na záver pridávam múku a kypriaci prášok z čoho sa mi vytvorí finálna zmes na tento hlebík. Takto pripravené cesto prelejem do formy (je úplne jedno akej, keďže som doteraz takúto podlhovastú formu na chlieb nemala a vyšlo to aj tak) a na vrch položíme prekrojený banán. S tým banánom na vrchu je to však v mojom prípade ten horší variant, pretože sa cesto v tenkej vrstve pod ním dobre neupieklo a bolo mazľavé, čo mne osobne dosť vadilo. Naplnenú formu vložíme do predhriatej rúry pri teplote 180°C na približne 45 minút no zároveň nezabudneme proces sledovať, či nepotrebujeme viac alebo menej minút v závislosti od rúry.

 

Okrem tejto verzie vieme do cesta primiešať rôzne oriešky, či sušené ovocie ako napríklad hrozienka alebo brusnice, prípadne môžeme zvoliť recept s kakaom (pridáme 2 čajové lyžičky kakaa), z čoho nám vznikne o kompaktnejší a tuhý banánový chlebík, ktorý mne chutí o niečo viac.

 

Bonnet.ka


4 komentáre

  1. MILUJEM banánový chlebík 😍 A je to jeden z mojich obľúbených spôsobov, ako spotrebovať banány — tie ja zbožňujem, keď sú ešte trošku zelené, no keď už sú celé žlté s hnedými bodkami, tak to už na nich vôbec nemám chuť 😅

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: 4 (+1) dôvody, prečo používať tuhý šampón

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa nie je práve obľúbený, ale manžel ho miluje 😁

      Odstrániť
  2. Ono to vyzerá tak super, ale tým že to posledný rok pečie úplne každý, nejako sa k tomu neviem odhodlať 😂 a súhlasím s Berenikou, bodkované tiež už nemusím :)


    ⋒ Ako prežiť vysokú školu? — bars atelier - ⋒ Instagram

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak budeš mat veľa banánov, ktoré nebude mať kto zjesť, tak si spomeň 😁

      Odstrániť