HOSŤ NA SVADBE


10 rád a tipov, ako si vybrať tie správne svadobné šaty som vám už predstavila v TOMTO článku. Teraz je tu pre zmenu niekoľko rád pre hostí na svadbách a plesoch. Každý z nás už určite na svadbe alebo plese bol, prípadne sa na nejaký chystá a každá rada sa mu zíde.

Keď ste pozvaní na obrad a svadobnú hostinu, nie je nič horšie ako prísť nevhodne oblečení. Keďže my veľmi často na svadby nechodíme, ale pomaly sme už v takom veku, žeby sa naši známy mohli brať (takže hrrr do toho 😁 ), vždy sa veľmi teším na to, čo si oblečiem. Poznám to, pretože som mnoho krát videla, ako si pozvaní hostia naozaj, nie veľmi vhodne vybrali. Povedzme si pravdu, svadba je spoločenská udalosť, na ktorú je potrebné patrične sa obliecť. Ja mám napríklad v svojom šatníku veľké množstvo krásnych šiat a viem, že by si veľa z nich ľudia dokázali vziať na svadbu, no mne neprídu dostatočne slávnostné, keďže ich nosím bežne v lete, iba tak do mesta. Rôzne krátke, či dlhé letné šaty sa ale nehodia ani v tých najhorúcejších dňoch. Natrafila som už na mnoho žien a dievčat, ktoré prišli v šatách na štýl, ako nosím ja bežne von. Nehovorím, že ako prezlečenie po tej oficiálnej časti ich mať nemôžete, ale naozaj by ste si mali dať záležať na tom, ako sa vystrojíte aspoň na začiatku. Aj keď pre mňa sú jasnou voľbou dlhé šaty, nie všetky sa v nich musíme cítiť dobre a preto niektoré siahnete skôr po tých kratších. No ak krátke, tak rovnako dostatočne slávnostné. Hoci je v dnešnej dobe neskutočné množstvo obchodíkov s rozličnými a hlavne veľmi lacnými šatami, no ale vždy aj cena odpovedá kvalite, česť výnimkám. A hlavne, ak má človek prehľad, hneď si to aj všimne. Dokonca aj môj Marek, mi počas svadieb hovorí: "Aha, v takých šatách by si ty nešla ani do mesta." A mňa to vždy poteší, keď vidím, že už aj on sa vyzná a všíma si ako chodím oblečená ja a ako ostatní ľudia na rôzne príležitosti. 

 

Čo sa týka plesových rób, je dôležité preštudovať si etiketu. Najväčšie faux pas je prísť v krátkych šatách. Nehodí sa to a je to neprípustné. Nehovorím teraz o rôznych tématických plesoch, pri ktorých sa to vyslovene žiada, ale o tých nazvem ich tradičných. Veľa krát sa už priamo na pozvánke vyskytuje presne daný typ oblečenie, ktorý by mali pozvaní rešpektovať. Páni to majú troška jednoduchšie. Zvyčajne majú doma spoločenský oblek, ktorý obvykle nosia na kadejaké udalosti, no môže sa stať, že aj v ich prípade je požadovaný dress code a to napríklad black tie. Tento názov popisuje pánske spoločenské oblečenie, konkrétne minimálne smoking s lesklým šálovým golierom a dlhé spoločenské šaty pre dámy.


Možno nechcete míňať veľa peňazí za šaty, ktoré vám budú visieť na vešiaku v skrini a viac krát ich už neoblečiete, áno toto je tiež faux pas, prísť v tých istých šatách niekoľko krát za sebou. Hoci si kúpite krásne kvalitné šaty, no príležitostí na parádenie sa veľa mať nebudú. Viete si ich obliecť tak 2-3 krát. Možno raz na nejaký ples, potom na svadbu kamarátke a prípadne väčšiu rodinnú oslavu. To je všetko, viac krát, by ste ich už na seba nemali dávať, pretože vás v nich všetci z vášho okolia videli a nemusia si pošuškávať, že máte opäť tie isté šaty. Platí to rovnako pre svadby, ako aj pre plesy. Vtedy tu prichádza do úvahy si takéto spoločenské či plesové šaty požičať. Budú vás stáť zlomok nákupnej ceny a tak si za ušetrené peniažky môžete vypožičať šaty aj na ďalšiu príležitosť. V mnoho prípadoch vám ich vedia upraviť na mieru a je tu malá pravdepodobnosť, že sa v rovnakých šatách stretnete s niekým na tej istej akcií. Aj tieto moje cyklaménové boli len požičané a tak si na ďalšiu príležitosť môžem vybrať nejaké iné cez Salón Bonnet v Košiciach. 


Teraz sa poďme pozrieť na farby. Či už sa svadba koná v letných alebo zimných mesiacoch, ponúka sa nám bohatá škála farieb. Tie, po ktorých by ste ako svadobný hosť určite nemali siahnuť sú všetky odtiene bielej, krémovej, slonovinovej, jemných nádychov ružovej či telovej farby. Nevesta je tá, ktorá má zažiariť a keďže móda ide vpred a žiadna zo zmienených farieb nie je OUT ani pre svadobné šaty, vy ako hosť by ste ju mať na sebe nemali. Môže sa totižto stať, že keď vás takúto „bledú“ uvidí nevesta, pošle vás sa prezliecť. Naozaj! Takže si rovno v kabelke prineste aj šaty na prezlečenie. Nevesta je len jedna, ženíchova strana rodiny alebo kamarátov ju nemusí veľmi poznať a mohli by si ju s vami zmýliť, čo nechce ani jedna z vás. Čo sa týka plesových rób, je pravidlom, že dámy si môžu obliecť biele šaty v prípadoch keď sú debutantkami na plese, čiže po prvý krát, inak by túto farbu veľmi nosiť nemali. Ideálne, ak nie je daný spomínaný dress code, je to len na vás. Vyberať môžete z pestrej palety farieb a vašej predstave sa medze nekladú.


Šaty, šperky a doplnky: Salón Bonnet Original Bonnet 

Žiadne komentáre