ROVNOCENNOSŤ VO VZŤAHU



Niekedy sa zamýšľam nad tým, ako sú vnímané niektoré práce a „povinnosti“ v domácnosti. Veľa ľudí zastáva názor z doby kamennej, kedy starostlivosť o domácnosť zastávali ženy, no dôležité je si uvedomiť, že doba sa zmenila.

Neznášam a naozaj som alergická na pohľad ľudí a je to úplne jedno, či ide o rodinu, známych alebo cudzích, ktorí hovoria, že o domácnosť, deti a manžela, by sa mala starať žena. Haló, otvorte oči a zobuďte sa z tohto sna. Nedávno som totižto čítala jeden veľmi pekný článok, ktorý mi hovoril z duše a inšpiroval ma k tomuto môjmu. Preto vám ho v krátkosti priblížim.


Starostlivosť o deti, príprava jedla, odloženie riadu, či upratanie domácnosti. Mnoho z vás asi ako prvé napadne, že všetky tieto činnosti sú na starosť ženám. Dokonca aj mnoho mužov, sa zarazí pri tom, ak niekto spomenie, že muž povysával, umyl riad, či nakŕmil psa. Neviem, čo je na tom také prekvapujúce, ale mne ako žene to príde úplne normálne. Rovnako ako ja, tak aj môj Marek, žije v tej istej domácnosti a vyžaduje to isté. Chce sa najesť, bývať v upratanom dome, jesť z umytých tanierov a príborov, nosiť čisté šaty... Preto mi povedzte jeden jediný dôvod, prečo by sa doma nemal podieľať rovnakým dielom na všetkom. Nevidím na tom nič ponižujúce, ani potupujúce ego. Nie je to o tom, že chlap doma pomôže. Tak, ako bolo písané v spomenutom článku, partneri bez ohľadu na pohlavie, by si mali byť rovnocenní. Nemusí jeden druhému ďakovať za to, že niečo urobil „navyše“, ale samozrejme to poteší, ak ťa niekto pochváli. A oveľa radšej niečo spravím sama, ako by ma k tomu mal niekto nútiť, či rozkazovať mi a tvrdiť, že je to moja povinnosť.


Čo sa týka fungovanie „u nás doma“ je tomu rovnako. Hoci nebývame len vo svojom, ale zatiaľ stále kočujeme raz tam, raz tam, už teraz viem, že domáce práce nezastávam sama. Tak ako ja dokážem umyť riad, zvládne to aj môj manžel a popravde robí to oveľa radšej ako ja, keďže to patrí k mojim naozaj neobľúbeným činnostiam. Ja ho zas radšej odkladám, ako umývam a práve preto, bude umývačka riadu hlavným pomocníkom u nás doma a viem, že obaja zvládneme tie taniere, či vidličky do tej umývačky vložiť a vyložiť. Pretože spolu budeme zdieľať tú istú domácnosť a ani jeden z nás, sa nemôže chovať ako hosť na návšteve a nechať sa tým druhým obskakovať.


Ďalším príkladom je napríklad pranie. Obrovskou výhodou dnešnej doby je automatická práčka, ktorá naozaj urobí všetku ťažkú prácu za vás. Jediné čo potrebujete spraviť, je naložiť do nej prádlo a po dopratí ho z tej práčky vyložiť a nechať vyschnúť, či dať do sušičky. Veď tak isto ako žena, aj chlap chce chodiť v čistých voňavých veciach, tak nevidím žiaden dôvod, prečo by nezvládol svoje použité oblečenie hodiť do pračky a zapnúť ju. Nikto múdry z neba nespadol a rovnako ako ja, aj on si dokáže prečítať návod, naťukať program a spustiť pranie.
A presne tak isto aj obaja chodíme po rovankej podlahe a totožným dielom ju pošľapeme, či zašpiníme. O čo by mal byť muž menej schopný zapnúť vysávač a pozbieram všetok prach, alebo umyť dlážku? Nie je to nič nezvládnuteľné. Pokiaľ obaja pracujú a trávia čas aj doma, mali by si všetky práce medzi sebou rozdeliť. Spolu v tom dome, či byte bývajú, produkujú rovnaký neporiadok, jedia rovnaké jedlo z hrncov, ktoré sa samy ani neumyjú ani neodložia, dokonca ani to jedlo sa samé nenavarí ani nenakúpi. Preto by si muž so ženou mali byť rovnocenní a všetko si spravodlivo podeliť a hlavne si navzájom pomáhať.


Žiadne komentáre