5 TIPOV, AKO UŠETRIŤ NA SVADBE


Je to nejaký ten rok odkedy som sa vydávala, ale keďže som zo „svadobnej“ rodiny (mamka je majiteľka svadobného salónu Salón Bonnet a vyrába aj vlastné handmade šperky Original Bonnet) celý tento svadobný ošiaľ ma bude sprevádzať už navždy. Väčšina ľudí by povedala, že dievčatá majú už odmalička vysnívaný svoj veľký deň, kedy sa na niekoľko hodín premenia na princezné a všetko bude podľa ich predstáv. Vráťme sa z tohto mýtu späť na zem a poďme na to postupne.

Ja som nikdy nepatrila do skupiny žien, ktoré by potrebovali zhmotniť túto niekoľko ročnú predstavu svadby. Nikdy som nad tým dopredu nepremýšľala, iba som vedela, že to bude krásne a podľa mňa. Dovolím si tvrdiť, že v tomto som bola vždy sebec a keď si niečo vymyslím, chcem aby to tak aj bolo a pôjdem pre to aj cez mŕtvoly. Veľkú výhodu som mala aj v Marekovi, ktorému sa moje vízie páčili, v mnoho prípadoch sme mali rovnaký názor a niektoré veci nechal úplne na mojej réžii, ale poďme pekne poporiadku.


1. Šaty a oblečenie pre ženícha

Pri slove svadba, každému určite hneď napadne nevesta a svadobné šaty. Možno si myslíte, že tie moje som mala vysnívané už odmalička, ale ani v tomto prípade tomu tak nebolo. Keďže sa v svadobnej „brandži“ pohybujem už od kedy som sa narodila, viem, že rok čo rok sa svadobné trendy menia, nové kolekcie šiat prichádzajú a je zbytočné sa fixovať na jedny konkrétne šaty, keď ešte neviete, kedy presne ten deň príde. Ja som si svoje šaty (teda niekoľko svadobných šiat) vyberala z viacerých kolekcií. Niektoré som na sebe mala oblečené ako prvá „nositeľka“ a niektoré zas nie. Práve preto jeden z prvých tipov, ako na svadbe ušetriť, je svadobné šaty si požičať. Nie len, že vás to vyjde zlomkovú časť z ich predajnej ceny, ale nemusíte potom riešiť otázku, kde a ako sa ich zbaviť. Stávajú sa totiž nepredajné a ak sa vám aj nakoniec podarí šaty predať (v 1 prípade zo 100), „vráti“ sa vám za nich takmer nič. 


Rovnako je to aj v prípade vášho partnera. Ženích, by mal byť na rozpoznanie od všetkých ostatných svadobčanov a preto by nemal prísť v obyčajnom obleku. Vhodnejšie spoločenské oblečenie je smoking, ale aj ten si môže na seba obliecť niektorý z pozvaných pánov. Ideálne je preto vybrať si z nasledujúcich možností. 

Frak alebo žaket je najlepšou voľbou a váš chlap v ňom určite zažiari rovnako, ako vy v svadobných šatách. Rozdiel v týchto dvoch variantoch je značný hneď v niekoľkých odlišnostiach. Hneď tým prvým je strih saka. Frak si môžete predstaviť napríklad na dirigentovi v divadle, charakterizuje sa vpredu krátko strihaným sakom s dvoma dlhými „chvostíkmi“ vzadu, zatiaľ čo žaket má sako predĺžené už z prednej časti. Ďalšou výraznou črtou u žaketu sú tri vzory alebo farebné kombinácie. Jednofarebné sako sa najčastejšie kombinuje s prúžkovanými nohavicami, doplnené inofarebnou vestou s rovnakou kravatou s výrazným uzlom. Veľmi často si tento typ oblečenia môžete všimnúť na celebritných, až kráľovských svadbách. Nie je to jednoducho druh obleku, ktorý stretnete denne na ulici, tak zaň nemusíte vyhadzovať zbytočné peniaze a rovnako si ho môžete požičať, ako aj svadobné šaty napríklad v Salóne Bonnet a ušetriť nemalé peniaze, dokonca niekoľko stovák eur za svadobné oblečenie.


2. Jedlo, koláče a občerstvenie

My, ako milovníci všetkých pokrmov sme vedeli, že dobré jedlo bude patriť na najvyššie priečky v našom zozname. Hostia sa na svadbu okrem iného prídu aj najesť a tak by sa patrilo, aby aj to čo podávate malo nejakú úroveň. Samozrejme sú stovky výborných šéfkuchárov, ktorých si môžete nájsť a zarezervovať, no to stojí nemalé peniaze, ktoré asi nemáte len tak nazvyš. Preto sme naše miesto svadby vyberali aj podľa kvality jedla. Skôr, ako sme si niečo začali vybavovať, navštívili sme danú reštauráciu a musím sa vám priznať, že boli aj prípady, kedy sme prišli a rovnako aj odišli, pretože jedlo bolo nekonzumovateľné a dvaja sme mali problém zjesť jednu porciu. No našťastie sa nám podarilo nájsť skvelý priestor s ešte lepšou kuchyňou. 


Čo sa týka ceny jedla, bola naozaj prijateľná a hlavnú úlohu zohrával fakt, že sme si vedeli priniesť vlastné koláče, zákusky, tortu a ďalšie sladkosti. V oboch našich rodinách máme totižto skvelé cukrárky a pekárky a tak sme 95% zo všetkých fajnoviek mali z domu. Pre porovnanie som si spravila aj celý zoznam použitých surovín a domáce prípravy nás v prepočte na množstvo a ceny koláčikov stáli iba 1/10 nákladov v porovnaní s tým, keby sme si ich objednávali a to už je teda dosť veľký rozdiel. Okrem toho boli neskutočne chutné a vedeli sme, že sa použili čerstvé a poctivé suroviny.


Podobne, ako pri dezertoch, mohli sme si doniesť aj vlastné alko aj nealko a neplatili sme ani žiadne korkovné. To bolo tiež veľmi dôležité a hneď sa na to pýtajte. Niekde vám síce vlastné pohostenie dovolia, no musíte si zaplatiť poplatok, čiže korkovné na hlavu, alebo za každú jednu fľašu, čo vás v konečnom dôsledku môže stáť toľko, ako by ste si nápoje brali od danej reštaurácie. Takže sa pri bookovaní miesta nezabudnite pýtať na podmienky zaobstarania si vlastného jedla a pitia, ktoré vám ušetria stovky eur v rozpočte.

3. Svadobná sála a miesto konania

Kultúrny dom v našom prípade vôbec nepripadal do úvahy. Museli by sme si zohnať vlastný catering, ktorý niečo stojí, pretože „kultúrak“ svoju reštauráciu nemá a to by sa mohlo odraziť na kvalite pokrmov. Vo výzdobe by sa tiež dvihli náklady, ak by sme chceli miestnosť kompletne premeniť na svadobnú a ani veľkosť a maximálny počet hostí by vám nemusel vyhovovať.



Ďalšími možnosťami sú rôzne hotely, či reštaurácie. Tu už je to o niečom inom a trh ponúka množstvo krásnych a tematických priestorov. No keďže my sme „iní“ a chceli sme niečo špeciálne, museli sme pátrať viac. Hneď sme sa zhodli na tom, že svadbu by sme chceli v exteriéry a tak sa náš okruh pátrania dostatočne okresal. V dnešnej dobe je takýchto možností stále viac, ale pri našich požiadavkách sme našli iba jednu a tým bol Garden Hotel na Domaši. Aj keď sme na Domaši nikdy predtým neboli, rozhodli sme sa jej dať šancu a veru stála za to. Jediné pochybnosti v nás vyvolávala vzdialenosť, keďže miesto, prostredie a celkový pocit z tejto lokality bol 10/10. Rozhodli sme sa preto zariskovať a hneď pri prvej návšteve hotela a samozrejme spomínanej reštaurácie, sme si rezervovali termín, ktorý sa nám z časového hľadiska najviac pozdával a to posledný školský deň, piatok pred letnými prázdninami.



Domaša je od Košíc vzdialená trošku viac ako hodinu cesty a tak sme tušili, že ak nechceme, aby nám väčšina rodiny odmietla účasť, museli sme vyriešiť aj ubytovanie, ktoré sme potiahli z vlastného vrecka bez potrebnej investície pozvaných a pre našich kamarátov sme mali pripravený hotel. Ten si ale bohužiaľ museli zafinancovať sami, avšak s tým nemal nikto problém, keďže po svadbe sme sa chystali ešte na spoločnú chatu. Všetci ostatní mali rezervované okolité chaty a keďže sme boli tesne pred hlavnou letnou sezónou, dostali sme ich za výhodný prenájom. Stále sa nám však oplatilo všetkých ťahať kvázi ďaleko na Domašu, vzhľadom na výhodné podmienky, ktoré svadobný hotel poskytoval.



4. Pozvánka, tlačoviny a svadobná výzdoba

Pri týchto záležitostiach dokážete naozaj ušetriť najviac peňazí. Na internete nájdete množstvo grafických programov, či aplikácií úplne zadarmo alebo v skúšobnej trial verzii, kde si každý trocha zručnejší jedinec dokáže pripraviť všetky tlačoviny. Podľa môjho osobného názoru, nie je potrebné nič zložité a menej je niekedy viac. V tomto duchu som si sama pripravila svadobné oznámenia, pozvánky k svadobnému stolu, menovky, zasadací poriadok a aj svadobné menu. Všetko bolo v rovnakom dizajne, kde prevládali fialovo-ružové pivónie so zelenými lístkami. Svadobčania aj tak po väčšine tieto pozvánky vyhodia a ostatné tlačoviny poslúžia na jeden deň rovnako, ak si ich pripravíte vy alebo vám ich navrhne grafik. Môžete si ich vytlačiť na domácej tlačiarni alebo v copycentre a rôzne obálky, či doplnky si zaobstaráte za pár centov na Aliexpresse. Na tejto stránke som si objednávala aj svoju svadobnú výzdobu. Šla som do toho s časovou rezervou, objednala si viac možných vzorových variant kvietkov, z ktorých som si niektoré vybrala a doobjednala zvyšné kusy. U mňa bolo jasné hneď od začiatku, že si kompletnú výzdobu pripravím sama a po cenách aranžérov a dekoratérov som si túto predstavu len utvrdila. Celá výzdoba ma vyšla približne 300 eur a obsahovala kvietky, drevené srdiečka, kokosové vlánko, množstvo nádob a misiek do candy baru, ktorý som si taktiež pripravovala sama deň pred svadbou.


Ja som vôbec nestresovala, aj keď ťažko tomu niekto cudzí kto ma nevidel uverí, všetko som riešila s chladnou hlavou a vedela, že to zvládnem pripraviť tak, ako som to mala hotové v mojej hlave a veru sa aj podarilo. Stálo ma to ani nie 4 hodiny môjho času a pomoc od Mareka a mojich rodičov. Všetko sme si deň vopred pripravili a v piatok doobedu, niekoľko hodín pred svadbou, sme do candy baru nasypali všelijaké oriešky, cukríky, sušené ovocie a doplnili koláčikmi. Treba však myslieť na to, že môže byť veľmi teplo a preto radšej zvoliť nelepivé sladkosti a vynechať čokoládu.

Peniažky, ktoré bolo nutné do toho investovať som už spomínala, ale úplne to tak nebolo. Sklenené zatváracie nádoby a misky som volila v takých variantoch a rozmeroch, aby som si ich mohla nechať a hodili sa mi do zariadenia domu. Ostatné doplnky a dekorácie som asi z 90% všetky predala a za výzdobu sa mi dokonca vrátilo viac peňazí, ako som musela investovať.



5. Výber kameramana, fotografa a hudby.

Tieto tri položky tvoria obrovskú časť rozpočtu a preto treba vyberať naozaj rozumne. My s Marekom sme sa zhodli, že fotografa na svadobný deň nechceme, ale uchováme si hlavne portrétové fotografie, ktoré na pamiatku nesmú chýbať. Na tie sme si dôkladne našli fotografa a poctivo zaplatili. Rozdielne to však bolo v prípade fotiek z celej oslavy, ktoré sme mali zadarmo. Ako som spomínala, žiadneho fotografa sme nepotrebovali, avšak som na internete náhodou objavila začiatočníka, ktorý so svadbami ešte len začínal a tak si chcel nejakú skúsiť nafotiť. My sme sa mu ponúkli, keďže nám bolo v podstate jedno, ako budú fotky vyzerať. Nemali sme žiadne očakávania a tak sme sa im len potešili a na počudovanie sa nám nakoniec páčili. Preto, ak nepotrebujete nutne fotiť svadbu profesionálom, dajte šancu takýmto začiatočníkom, ktorí vám poskytnú lepšiu cenu a vy ušetríte ďalšie peniažky.



Pri výbere kameramana sme mali jasno hneď od začiatku. Vo výsledku sme chceli náš svadobný film a nie krátke video, či klip na jednu pesničku. Martina a jeho prácu som mala vyhliadnutú už dávno a tak sme mu oznámili náš dátum skoro 2 roky dopredu, aby sme si ho poistili. Výsledkom našej svadby bol krátky svadobný film s hovoreným slovom a tými najlepšími okamihmi z celého dňa, ktorý si môžete pozrieť v článku Na dobré sa čaká... Určite si potom všimnete, akú zábavu sme na svadbe mali. Pri rozhodovaní medzi kapelou a DJom sme mali jasno a skupina hudobníkov do úvahy vôbec neprichádzala. Okrem toho vás bude stáť viac peňazí, pretože čím viac ľudí, tým väčšie náklady a pokiaľ ich nemáte vyskúšaných, nikdy neviete, ako vám budú hrať. Pre nás bol DJ väčšia istota a keďže u nás v bloku jeden býval, bolo rozhodnuté. Aj keď sme nevedeli, či s tým bude súhlasiť, oslovili sme ho a dúfali, že náš dátum bude mať ešte voľný. Nakoniec sa všetko podarilo a svadba vypálila na jednotku. Miguel je okrem DJa aj skvelý tanečník a tak nás vo svojej tanečnej škole La casa del ritmo naučil naše 2 svadobné tance a podvečer pripravil program s hodinou tanca pre svadobčanov, ktorú tiež môžete vidieť vo videu. Mali sme tak niekoľko v jednom a nemuseli zbytočne platiť navyše hudbu na obrad, či redový a zháňať „moderátora“ (starejšieho) na celý večer, pretože všetko zaistil náš DJ.


Môže sa to všetko zdať ako nepatrné maličkosti, ktoré vám po sčítaní ušetria stovky eur a keď ste si robili predbežný rozpočet, iste viete, že každé ušetrené euro sa zíde. Ak by ste mali nejaké otázky ohľadom svadby, či už organizovania alebo príprav, kľudne ma kontaktujte a ja vám rada pomôžem.

Žiadne komentáre